Este vorba de prima serie de sancțiuni economice ale UE împotriva Rusiei, menite să-l determine pe președintele Vladimir Putin să pună capăt oricărui sprijin pentru demersurile de destabilizare a Ucrainei, menționează France Presse.

"S-a ajuns la un acord politic privind un pachet de sancțiuni economice", în cadrul reuniunii ambasadorilor celor 28 de state membre desfășurate la Bruxelles, a anunțat purtătoarea de cuvânt a serviciului diplomatic al Uniunii.

Pentru a intra în vigoare, acordul trebuie publicat în Jurnalul oficial al UE. Este de așteptat ca sancțiunile să intre în vigoare până la sfârșitul zilei de joi, 31 iulie, au menționat diplomați europeni, potrivit DPA.

Comisia a pregătit o propunere legislativă ce cuprind măsuri împotriva Rusiei în domeniile accesului pe piețele de capital, apărare, dubla utilizare (civilă și militară) a bunurilor și tehnologiilor sensibile, îndeosebi în legătură cu sectorul energetic, precizează Efe.

Până acum, sancțiunile UE împotriva Rusiei s-au axat pe anularea de reuniuni bilaterale, suspendarea cooperării în anumite domenii, precum și înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru o serie de persoane și entități considerate responsabile de destabilizarea situației din Ucraina.

Noile sancțiuni vor fi supuse unei revizuiri peste o perioadă de trei luni, a precizat un diplomat citat de Reuters.

UE și-a înăsprit poziția după prăbușirea, la 17 iulie, a unui avion malaezian în estul Ucrainei, atribuită unui tir de rachetă lansat de separatiști proruși. Drama, care a costat viața a 298 de oameni aflați la bordul avionului, între care aproape 200 de olandezi, i-a determinat pe europeni să adopte măsuri vizând economia rusă, după ce luni la rând s-au arătat divizați în legătură cu acest subiect.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și