Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, în calitate de preşedinte al Comisiei pentru consolidarea păcii (Peacebuilding Commission - PBC), a primit, la 4 ianuarie 2019, la sediul Misiunii Permanente a României, vizita delegaţiei organizaţiei non-guvernamentale Lideri pentru Pace (Leaders Pour la Paix / Leaders for Peace), condusă de Jean – Pierre Raffarin, fost Prim-ministru al Franţei.
Din delegaţie au mai făcut parte Enrique Baron-Crespo, fost preşedinte al Parlamentului European, Irina Bokova, fost director general al UNESCO şi ministru de externe al Bulgariei, ambasadorul Pierre Vimont, fost secretar general al Serviciului European de Acţiune Externă, Kanwal Sibal, fost ministru de externe al Indiei, ambasadorul Antonio Patriota, fost ministru de externe al Braziliei, Cherif Rahmani, fost ministru al industriilor în Algeria, ambasadorul Serge Degallaix, secretar general al organizaţiei Lideri pentru Pace, Assia Ben Salah, ambasador itinerant al Regelui Marocului.
Jean – Pierre Raffarin a prezentat activitatea organizaţiei pe care o conduce pentru alcătuirea unei metodologii a păcii, un demers analitic care să contribuie la consolidarea eforturilor internaţionale de gestionare a crizelor prezente şi viitoare.
Membrii delegației Leaders Pour la Paix au dorit să cunoască evaluarea ambasadorului român, bazată pe experiența acestuia, privind o serie de teme de actualitate din perspectiva diplomației multilaterale: rolul ONU în contextul internațional actual caracterizat de noi provocări, impactul PBC ca organism sui generis al ONU ce activează la intersecţia competenţelor Consiliului de Securitate, Adunării Generale şi ECOSOC în eforturile comunității internaționale de gestionare a crizelor, valoarea adăugată a PBC în situații concrete de crize aflate în diferite stadii de evoluție, utilizarea mecanismelor de avertizare timpurie (early warning) în activitatea Comisiei, rolul dezvoltării în soluţionarea sustenabilă a conflictelor. În context, au fost abordate şi tematica interconectării dintre prevenire, gestionare şi reconstrucţie în dosarele aflate în atenţia PBC, precum şi stadiul reformei ONU antamată de Secretarul General Antonio Guterres.
Ambasadorul Ion Jinga a evidențiat îndeplinirea priorităţilor asumate de România la preşedinţia Comisiei pentru Consolidarea Păcii, precum şi o serie de realizări în premieră ale PBC în anul 2018. Astfel, a arătat că, pe durata mandatului României la conducerea PBC, a fost îmbunătățită relația PBC cu Consiliul de Securitate, au fost puse bazele unei colaborări similare a PBC cu ECOSOC și a fost instituţionalizată practica reuniunii comune anuale a PBC cu Consiliul pentru Pace şi Securitate al Uniunii Africane (UAPSC). În același timp, în anul 2018 lucrările Comisiei s-au bucurat de cea mai mare prezenţă la nivel înalt de la înfiinţarea acesteia, iar preşedintele PBC a avut cele mai multe vizite în teren din întreaga istorie a PBC.
Reprezentantul permanent al României a menţionat, totodată, că, în calitate de președinte al PBC, a avut întâlniri cu doi șefi de stat (președinţii Gambiei şi Burkina Faso), cu vicepreședintele Coastei de Fildeș și cu peste 25 de miniștri. Amintind de vizitele de lucru în cinci state din Africa (Ciad, Gambia, Senegal, Coasta de Fildeș și Burkina Faso), ambasadorul român a arătat că întâlnirile cu liderii politici din țările aflate pe agenda PBC i-au permis să aibă o viziune corectă și pragmatică asupra priorităţilor de consolidare a păcii şi nevoilor reale ale regiunii Sahel. A precizat că temele abordate în cadrul Reuniunii Anuale a PBC - „Consolidarea și permanentizarea păcii în regiunea Sahel” şi, respectiv, a reuniunii comune anuale PBC – Consiliul Economic şi Social - „Legăturile dintre schimbările climatice şi consolidarea şi permanentizarea păcii în regiunea Sahel” au reprezentat o oportunitate unică de a analiza provocările politice, de securitate, sociale, economice şi de mediu cu care se confruntă statele respective, în vederea identificării celor mai bune căi de susținere a eforturilor de consolidare a păcii, cu respectarea păstrării la nivel național a deciziei asupra acestor procese.
Discuția, care a durat o oră şi jumătate, a oferit și prilejul unui schimb de idei, deosebit de apreciat de către reprezentanții organizației Leaders Pour la Paix, asupra perspectivelor de evoluţie ale mediului internațional actual.
Informaţii de context
Începând de la 31 ianuarie 2018, România ocupă, pentru un mandat de un an, funcția de Președinte al Comisiei ONU pentru Consolidarea Păcii (PBC). Priorităţile mandatului României la PBC includ creşterea coerenţei şi coordonării regionale în domeniul consolidării păcii, întărirea parteneriatelor cu organizaţii regionale şi sub-regionale şi cu instituţii financiare internaționale, întărirea capacităţii PBC de a oferi evaluări și recomandări de substanță Consiliului de Securitate, Adunării Generale și ECOSOC privind situația din teren în domeniul consolidării păcii, precum şi focalizarea sprijinului PBC asupra regiunii Sahel. După încheierea mandatului de președinte, România va ocupa funcţia de vice-preşedinte al PBC, tot pentru o durată de un an.
Organizația Lideri pentru Pace (Leaders pour la paix / Leaders for Peace) a fost lansată în anul 2017 de către fostul Prim-ministru francez Jean-Pierre Raffarin. Ea reuneşte 29 de personalităţi marcante la nivel internaţional – foști prim miniștri, miniștri, lideri de opinie din societatea civilă şi laureaţi ai Premiului Nobel. Între membrii organizației conduse de Jean-Pierre Raffarin se numără și fostul secretar general al ONU, Ban Ki-moon, foștii prim miniștri Enrico Letta și Romano Prodi (Italia), Peter Medgyessy (Ungaria) și Jean Charest (Quebec), fostul președinte al Parlamentului European, Hans-Gert Poettering, fostul ministru britanic pentru afaceri, Lord Peter Mandelson, fostul secretar de stat adjunct american Anthony Blinken, laureata Premiului Nobel pentru Pace în anul 2015, Wided Bouchamaoui și ambasadorul rus Alexandre Orlov, secretar general al organizației „Dialogul Trianonului”. Scopul organizaţiei „Lideri pentru Pace” este acela de a educa opinia publică cu privire la crizele internaţionale şi a promova iniţiative inovative în sprijinul păcii.