Prima problemă avută în vedere în luna august a acestui an a fost aceea a Anemiei infecţioase ecvine, în acest scop fiind prelevate şi analizate 292 de probe de sânge de la cabaline, investigaţiile depistând un număr de şapte cabaline seropozitive, toate situate în zona Sighetu Marmaţiei.

Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Maramureş a anunţat că animalele bolnave vor fi eliminate prin sacrificare în unităţi autorizate, după ce medicii veterinari vor efectua ancheta epidemiologică, stabilind eligibilitatea animalelor pentru acordarea despăgubirilor şi după ce comisiile de evaluare vor stabili valoarea de despăgubire.

“Atragem atenţia celor care doresc să achiziţioneze cabaline că este obligatoriu ca animalele să fie identificate prin microcip, să deţină paşaport în care este înscris ultimul proprietar, să fie consemnate în paşaport rezultatele analizelor pentru depistarea Anemiei şi animalul să fie însoţit de Certificat sanitar veterinar care să ateste sănătatea acestuia”, susţin reprezentanţii DSVSA Maramureş.

O altă problemă aflată în atenţia medicilor veterinari maramureşeni în luna care a trecut a fost aceea a Pestei porcine clasice şi Africane. În acest caz au fost recoltate 46 de probe biologice şi examinate atât la laboratorul DSVSA Maramureş, cât şi în cadrul altor laboratoare acreditate. Rezultatele în cazul acestor probe au fost negative.

“Sunt continuate acţiunile de control în punctul de frontier asupra bagajelor călătorilor pentru a preveni introducerea de produse alimentare ce pot constitui vectori ai agenţilor patogeni. Au fost confiscate şi neutralizate în total 6,52 kg produse lactate şi 8,3 kg produse din carne. Atenţionăm populaţia să notifice medical veterinary în orice caz de îmbolnăvire şi/sau mortalitate la porc”, concluzionează DSVSA Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și