În Banat, în prima săptămână a intervalului, vremea va fi deosebit de rece pentru această perioadă din an. Valorile termice maxime se vor situa, în medie, în jurul a 14 grade, ușor mai scăzute în 3 și 4 octombrie, iar în privința regimului valorilor minime, acestea vor fi în scădere accentuată, astfel că în diminețile din 4 și 5 octombrie se vor apropia de 0 grade. În a doua parte a intervalului creșterea de temperatură anticipată va readuce regimul termic la valori în jurul celor climatologic normale, maxime termice, la o medie regională de 18 grade și minime de 7...8 grade.

În primele două zile ale intervalului, va ploua însemnat cantitativ, apoi, până la sfârșitul acestei săptămâni probabilitatea să mai plouă va fi redusă. În intervalul 7...10 octombrie sunt posibile ploi slabe cantitativ.

În Crișana, în prima săptămână vremea se va răci, devenind deosebit de rece pentru începutul lunii octombrie. Temperaturile maxime vor scădea, de la o medie de 15 grade, spre 10...11 grade, în 3 și 4 octombrie, iar în timpul nopților, scăderea cea mai accentuată se va produce în 4 și 5 octombrie, când minimele se vor situa în jurul valorii de 0 grade. Începând din 6 octombrie, tendința va fi de încălzire ușoară și treptată, astfel regimul temperaturilor diurne va fi caracterizat de valori, în medie, de 16...17 grade și minime nocturne în jur de 6 grade, apropiate de mediile de referință.
În primele două zile vor fi ploi moderate cantitativ. Din 6 octombrie, crește probabilitatea pentru ploi slabe.

În Transilvania, intervalul 30 septembrie—6 octombrie va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece pentru această perioadă din an, iar abaterea termică față de mediile climatologice va fi de aproximativ 10 grade. Astfel, media regională a maximelor va fi de 8 grade, iar nopțile cele mai reci vor fi în a doua parte a acestei săptămâni, când se vor înregistra minime predominant negative, în jurul mediei de—2 grade. Estimarea pentru a doua săptămână a intervalului indică o creștere a temperaturilor, până în apropierea mediilor climatologice, maxime la nivelul regiunii de 14 grade și minime de 3...4 grade.

În primele două zile ale intervalului, ploile se vor semnala pe arii extinse, iar cantitățile de apă pot fi însemnate, apoi acestea se vor restrânge și vor înceta. Condiții pentru ploi slabe vor fi și în zilele de 8 și 9 octombrie.

În Maramureș, până în data de 6 octombrie, vremea va fi mult mai rece decât în mod obișnuit la această dată. Temperaturile maxime medii vor fi în scădere de la 14...16 grade, până la valori de 9...10 grade, iar cele minime, de asemenea, vor scădea, de la 6 grade în primele două nopți, la valori ușor negative,—2...-1 grad, în 4 și 5 octombrie. Apoi, tendința va fi de încălzire treptată, iar în perioada 7...13 octombrie, atât maximele termice, în medie de 16 grade, cât și minimele în jurul valorii de 5 grade, vor caracteriza o vreme normală din punct de vedere termic. Ploi slabe cantitativ se pot semnala în primele 3 zile ale lunii octombrie și din nou după data de 8 octombrie.

În Moldova, vremea va continua să se răcească în prima săptămână, astfel încât temperaturile maxime nu vor mai depăși în medie 8...10 grade. Minimele termice la nivelul regiunii vor fi de 5...6 grade în primele două nopți și de 1...2 grade în intervalul 3...6 octombrie. După data de 5 octombrie vremea va intra într-un proces de încălzire, iar în perioada 8—13 octombrie vor fi maxime termice, în medie, cuprinse între 13 și 15 grade. Temperaturile nocturne vor fi în creștere după data de 7 octombrie, până la o medie regională de 5...6 grade.

Ploile vor ocupa suprafețe extinse în primele două zile ale intervalului, când în jumătatea sudică a regiunii se vor înregistra catități însemnate de precipitații. Pentru celelalte zile ale intervalului probabilitea pentru ploi va fi redusă.

În Dobrogea, în intervalul 2-6 octombrie vremea va fi deosebit de rece, cu o abaterea termică față de mediile climatologice de referință de peste 10 grade. Este vorba de maxime termice în medie de 9...10 grade, și minime în nopțile cele mai reci, în jurul valorii de 4 grade. În a doua parte a intervalului, tendința va fi de încălzire; la început creșterea de temperatură se va resimți la valorile diurne, apoi și la valorile din timpul nopților. Astfel, în intervalul 8...13 octombrie se va ajunge la o medie regională a maximelor de aproximativ 16 grade și a minimelor, în medie, de 7...9 grade. Până miercuri 2 octombrie, pe arii extinse va ploua și se vor cumula cantități mari de apă. În restul intervalului probabilitatea de ploaie va fi redusă.

În Muntenia, vremea va fi deosebit de rece în prima jumătate a intervalului. Valorile termice maxime estimate până în data de 4 octombrie se vor situa în jurul valorii de 10 grade, față de o medie climatologică regională în această perioadă în jur de 20 de grade. În ceea ce privește minimele termice, acestea vor fi în scădere accentuată, până la 1...2 grade în nopțile din intervalul 4—6 octombrie. Tendința de încălzire a vremii se va semnala de la finalul acestei săptămâni, astfel că estimările pentru perioada 8...13 octombrie indică valori termice apropiate de mediile climatologice multianuale cu maxime medii cuprinse între 16 și 18 grade și minime între 6 și 8 grade.

În primele două zile va ploua abundent, apoi vremea se va ameliora sub aspectul precipitațiilor. Condiții de ploi slabe vor mai fi în jurul datei de 9 octombrie.

În Oltenia, în prima săptămână vremea va fi mult mai rece decât în mod obișnuit la această dată. Temperaturile diurne vor fi în medie de 10...12 grade, iar cele din timpul nopților vor fi în scădere accentuată de la aproximativ 8 grade, până la o medie regională de 2 grade în 4 și 5 octombrie. Din 7 octombrie, tendința de încălzire va readuce regimul termic în preajma normelor climatologice, respectiv medii ale temperaturilor maxime de 15...17 grade și minime de 6...8 grade.
Ploile prognozate în primele zile ale acestei săptămâni se vor semnala pe arii extinse și vor cumula cantități importante. După acest interval cu vreme ploioasă, aria ploilor se va restrânge treptat. Probabilitatea pentru ploaie va crește în intervalul 7...10 octombrie, dar cantitățile de apă vor fi slabe.

La munte, regimul termic din prima săptămână va fi caracterizat de o vreme deosebit de rece. Tendința va fi de scădere a temperaturilor până în jurul datei de 4 octombrie, când valorile diurne vor fi în medie de 0...2 grade, iar cele nocturne se vor situa în jurul valorii de—5 grade. După această dată va începe un proces de încălzire ușoară și treptată, până la medii maxime de 10 grade și minime, de asemenea medii, ușor pozitive, de 1...2 grade.

În primele două zile ale intervalului vor fi ploi însemnate cantitativ, iar în zona înaltă trecător vor fi precipitații mixte. În 2 și 3 octombrie, precipitațiile vor fi slabe și se vor restrânge, dar vor fi mai ales sub formă de lapoviță și ninsoare. Condiții de precipitații slabe sub formă de ploaie vor fi și după data de 7 octombrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru Prognoze pe Medie Durată (ECMWF) de la Reading, Anglia.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și