"Prudențial, am decis să creștem ponderea gazelor de import în luna iulie, având în vedere conflictul dintre Rusia și Ucraina, astfel că vom ajunge la un import de 10% din consum, în special pentru a depozita aceste gaze și a întări siguranța în aprovizionare. Acest lucru va însemna o scumpire de 1,5% pentru consumatorii industriali care plătesc prețuri reglementate și de 2,5% pentru consumatorii casnici", a explicat Havrileț.

Prețul gazelor de producție internă nu va fi modificat, a mai spus oficialul ANRE.

El a precizat că, potrivit calendarului de liberalizare a pieței gazelor stabilit în 2012, prețul pentru populație ar fi trebuit majorat cu 3%, însă scumpirea va fi mai mică în urma modificării condițiilor din piață.

"Calendarul de liberalizare prevedea, pentru tot anul, o scumpire de 10%, însă majorarea de preț pentru gazele livrate populației nu va fi mai mare de 7-8%", a adăugat Havrileț.

Potrivit calendarului de liberalizare agreat de Guvern cu FMI în 2012, prețul gazelor pentru consumatorii casnici va fi liberalizat în totalitate la 31 decembrie 2018.

Pentru consumatorii industriali, calendarul prevede liberalizarea totală la 31 decembrie 2014, cu posibilitatea prelungirii până la 31 decembrie 2015.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și