APCE constată în rezoluția pe care a votat-o marți seara că Federația Rusă „a săvârșit încălcări grave ale Statutului Consiliului Europei incompatibile cu statutul unui stat membru, nu își asumă angajamentele în fața Consiliului Europei și nu își respectă angajamentele în fața acestuia”.

Prin urmare, Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) consideră că Federația Rusă „nu mai poate fi stat membru al Organizației”.

Textul rezoluției, adoptat în unanimitate la sfârșitul sesiunii plenare extraordinare de marți seara, exprimă solidaritatea cu Ucraina, poporul ucrainean și membrii ucraineni ai APCE.

Documentul reafirmă „sprijinul neclintit pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială a Ucrainei în cadrul granițelor sale recunoscute internațional”.

Republica Moldova are de mai bine de 30 de ani pe teritoriul său trupe ruse care sunt împărțite în două categorii. Pe de o parte există „pacificatorii ruși”, care au mandat pentru aflarea în regiunea separatistă transnistreană și Grupul Operativ al Trupelor Ruse (GOTR), alcătuit din circa 1.500 – 2.000 de soldați ruși care se subordonează direct Districtului Militar de Vest al Armatei Ruse cu sediu la Sankt-Petersburg și care nu au niciun mandat pentru aflarea lor pe teritoriul Republicii Moldova. Aceștia din urmă păzesc depozitului de muniții de la Cobasna.

Rusia folosește militarii ruși din regiune pentru a efectua prin rotație ambele misiuni și cea de pacificare, dar și de cea a pazei depozitului de muniții sovietice de la Cobasna, acolo unde sunt depozitate circa 20.000 de tone de muniții foarte vechi ce reprezintă o pericol pentru întreaga regiune, în caz de accident.


Preluare: G4media.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și