"Producătorii care nu depun în termenul legal declarația anuală de vânzări directe vor pierde cota de lapte prin retragere la rezerva națională precum și dreptul de a beneficia de sprijinul financiar acordat prin măsurile prevăzute în cadrul Politici Agricole Comune (PAC). Cotele individuale nu vor fi retrase la rezerva națională dacă producătorii deținători de cotă vor transmite împreună cu declarația anuală și o justificare scrisă, datată și semnată, asupra imposibilității transmiterii acestei declarații în termenul legal", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, cumpărătorii de lapte (procesatorii) care nu depun în termen declarația anuală privind cantitățile achiziționate vor fi penalizați pentru fiecare zi calendaristică de întârziere, începând cu data de 15 mai.

Penalitatea reprezintă suma corespunzătoare taxei datorate pentru o depășire de 0,01% din cantitățile de lapte care i-au fost livrate de producători pentru fiecare zi calendaristică de întârziere. Această sumă poate să fie cuprinsă între 100 și 100.000 de euro.

De asemenea, cumpărătorul care nu trimite declarația anuală riscă să piardă dreptul de a achiziționa lapte de la producători, prin retragerea autorizării.

Pe baza declarațiilor anuale, APIA stabilește dacă România depășește cota națională de lapte, însă acest lucru nu s-a întâmplat până în prezent.

În negocierile cu Uniunea Europeană, România a primit dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care două milioane de tone au fost alocate pentru vânzare directă, iar un milion de tone pentru livrări către fabricile de procesare. Depășirea acestei cantități urma să atragă penalizări de 278,3 euro pentru fiecare tonă de lapte realizată peste cotă, iar în cazul în care cantitatea de lapte produsă este mică, României i se putea diminua cota pentru următorii ani. În anul de cotă 2012/2013, vânzările directe au fost de 1,7 milioane de tone. România mai are, la ora actuală, 1,07 milioane bovine față de 1,6 milioane în 2007.

Potrivit ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, România riscă să se confrunte cu o creștere a importurilor de lapte la prețuri mai mici din cauza eliminării cotelor de lapte la nivelul Uniunii Europene din 2015.

România a importat, în 2013, o cantitate de lapte brut de 96.240 de tone, în creștere cu 62,4% față de 2012 (59.267 tone), potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică (INS).


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și