Am simplificat accesul la rețetele compensate - ceea ce a favorizat administrarea sistemului de sănătate. În același timp, am introdus un amendament favorabil pacienților, prin care s-au facilitat următoarele proceduri: accesul la medicamentele gratuite, trimiterea documentelor medicale și eliberarea certificatelor de concediu medical.
Astfel, pacienții sunt scutiți de drumuri inutile către CNAS si companiile private de asigurări de sănătate. Acestea vor avea obligația să încheie contracte cu fiecare medic specialist. Acest amendament le dă dreptul medicilor specialiști să elibereze rețete compensate, să emită trimiteri pentru investigații gratuite și nu în ultimul rând, să elibereze certificate de concediu medical. Toate aceste amendamente se regăsesc în legea 128/2018.
Din postura de deputat, am fost inițiatorul legii datorită căreia Centrul de Transfuzie Sanguină trimite câte un mesaj de mulțumire fiecărui donator. Acest mesaj informează donatorul de faptul că sângele donat a fost util într-o urgență medicală. De asemenea, grație acestei legi, voluntarii care donează sânge sunt anunțați prin SMS dacă într-un județ, la Centrul de Transfuzie Sanguină este nevoie de donatori. Camera Deputaților a votat această lege în data de 6 martie a.c.. Legea 63 din 2019 conține toate informațiile despre această inițiativă.
Împreună cu parlamentarii UDMR, am încercat să găsim o soluție care să compenseze lipsa medicilor de familie din așezările mici. Am creat posibilitatea ca și în aceste localități să existe medici de familie. Această inițiativă legislativă încurajează deschiderea unui punct de lucru pentru un medic de familie, prin urmare, acesta să aibă posibilitatea să consulte 10 pacienți săptămânal. Aceste inițiative legislative se regăsesc în Legea 63 din 2019.
UDMR, după consultarea mai multor specialiști, a pregătit un set de inițiative care arată ce măsuri pot ajuta cetățenii României să treacă mai ușor peste această pandemie. Aș vrea să menționez câteva măsuri propuse pentru sistemul de sănătate:
1.Atribuții mai mari pentru administrațiile publice locale și județene: administrațiile locale și direcțiile județene de sănătate publică să decidă în cazul suspendării activităților economice și educaționale; administrațiile județene și direcțiile județene de sănătate publică să decidă în cazul carantinării localităților.
2.Îmbunătățirea eficienței anchetelor epidemiologice: Ancheta trebuie derulată în primele 24 de ore de la confirmare, pentru fiecare persoană infectată.
3.Testare masivă: este necesară elaborarea unui nou protocol de testare. Astfel este necesară introducerea testării săptămânale gratuite pentru medicii de familie, personalul din sistemul de sănătate și creșe, precum și pentru profesori, după redeschiderea școlilor și a grădinițelor.
4.Garantarea serviciilor medicale în spitale pentru toate cazurile non-covid: Trebuie restabilită cât mai curând îngrijirea completă a pacienților cu boli cronice, care nu sunt infectați cu COVID.
5.Reducerea birocrației: Reducerea birocrației aferente înregistrării, îngrijirii pacientului la domiciliu și tratamentul infecțiilor cu coronavirus prin mijloace digitale.
Apjok Norbert
Deputat UDMR de Maramureș
Comandat de Uniunea Democrată Maghiară din Romȃnia
Cod AEP: 13200002