Dacă în luna ianuarie a.c. am înregistrat o rată a şomajului plasată la 3,42 puncte procentuale, cu 0,02 mai ridicată faţă de aceeaşi lună din anul precedent, în februarie s-a înregistrat o uşoară scădere. Cele 3,34% relevă un număr total de 6.989 de şomeri, cu 166 mai puţini faţă de luna anterioară. Dintre aceştia, aproape 2.000 primesc o formă de indemnizaţie, reprezentând 28,10% din totalul persoanelor înregistrate, în timp ce peste 5.000 au depăşit perioada maximă de primire a unui ajutor financiar.

Mai mulţi bărbaţi angajaţi, decât femei

Defalcată, pe de-o parte, rata şomajului înregistrată în luna februarie a.c. evidenţiază faptul că totalul bărbaţilor aflaţi în căutarea unui loc de muncă a scăzut sensibil, ajungând la sub patru procente, cu o diferenţă de 0,1 puncte procentuale faţă de ianuarie 2016. Astfel, totalul şomerilor de sex masculin aflaţi în căutarea unui loc de muncă a ajuns la 3.854 persoane, în scădere cu 91 faţă de ianuarie şi cu 227 comparativ cu luna februarie a anului trecut.

Pe de altă parte, procentajul pe februarie în rândul femeilor neocupate a înregistrat o scădere nesemnificativă, de doar 0,07 puncte procentuale, plasând totalul persoanelor de sex feminin aflate în căutarea unui loc de muncă la 3.135. Diferenţa faţă de luna ianuarie a acestui an e de 75, în timp ce nivelul înregistrat acum e cu 18 persoane mai ridicat faţă de februarie 2015, când totalul femeilor şomeri era de 3.117.

Nevoia unor competenţe profesionale

Lipsa unor calificări sau cunoştinţe de limbi străine îngreunează accesul şomerilor pe piaţa muncii. Formarea profesională a devenit o necesitate pe o piaţă tot mai competitivă, iar dezinteresul faţă de o diversificare a competenţelor nu poate să conducă decât la prelungirea perioadei de şomaj.

„Formarea profesională este o măsură activă definitorie pentru desăvârşirea profilului profesional al oricărei persoane aflate în căutare de loc de muncă, ştiut fiind faptul că, prin asigurarea creşterii şi diversificării competenţelor profesionale ale şomerilor, se ating, concomitent, două obiective specifice: satisfacerea cererilor imediate pe piaţa muncii şi creşterea şanselor de ocupare în muncă a şomerilor.

Prin organizarea cursurilor de formare profesională, în luna februarie, s-au încadrat 35 de persoane. Cursurile s-au organizat ţinând cont, pe de o parte, de cererea pieţei muncii şi, pe de altă parte, de solicitările persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. În prezent, sunt în derulare două cursuri de formare profesională, iar în luna februarie 2016, a fost organizat un curs de inspector resurse-umane la care participă 24 de cursanţi”,a evidenţiat Ştefania Donca, purtător de cuvânt al Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și