Potrivit lui Gaiţă, consumul mare de sare reprezintă unul dintre riscurile multor afecţiuni, fiind necesară reducerea ingestiei de sare cu 30%.

"Tot ce mâncăm este sărat. La ce să renunţăm? Ştim că aproape 80 la sută din sarea pe care o mâncăm ne este pusă în farfurie de industrie. Comisia Europeană ne reglează multe din aceste lucruri. Nu se spune exact câtă sare se pune în telemea sau în caş. De aceea, Fundaţia Română a Inimii vrea să pună o ştampilă verde pe produsele sănătoase, cu mai puţină sare. Ar fi bine să renunţăm la semipreparate, la mezeluri, la brânzeturi. Să fim mai atenţi la produsele pe care le luăm, să ne uităm mai mult la legume şi fructe", a adăugat medicul.

Prof. dr. Dan Gaiţă a mai spus că viaţa la oraş "îndeamnă" la un stil de viaţă nesănătos, astfel că oamenii trebuie să-şi optimizeze stitul de viaţă.

"Ştim că nu hipertensiunea arterială, nu diabetul zaharat, nu hipercoeleterolemia, ci viaţa urbană reprezintă un risc major pentru bolile cardiovasculare. Iar asta pentru că viaţa urbană înseamnă mâncare pe fugă, semipreparate foarte dulci sau foarte sărate, nu facem mişcare pentru că nu avem timp, aerul este foarte poluat, fumăm, într-un cuvânt, nu avem timp pentru noi. Ceea ce trebuie să reînvăţăm este să ne păstrăm momente pentru noi. Cei care dorm jumătate de oră după prânz trăiescu cu zece ani mai mult decât ceilalţi", a explicat medicul.

Dan Gaiţă a subliniat, de asemenea, necesitatea unui proiect dedicat patologiei cardiovasculare - "Ziua Inimii în România" -, în condiţiile în care bolile de inimă cauzează de opt ori mai multe decese în rândul femeilor decât cancerul de sân.


Preluare: MediaFax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și