Statisticile au fost prezentate în cadrul unei conferințe organizate de Fundația Română a Inimii și Societatea Română de Cardiologie.

Estimările specialiștilor indică date la fel de alarmante pe viitor, în special prin contribuția factorilor de risc cardiovascular: hipertensiune, dislipidemie, obezitate, fumat, sedentarism.

Similar cu alte țări din Europa, în România au fost dezvoltate programe speciale ce se adresează pacientului cu infarct miocardic acut (cu supradenivelare ST), iar Programul Național de Infarct a dus la o bună adresabilitate a urgențelor și la scăderea mortalității în spital.

Potrivit specialiștilor din sănătate, problema rămâne deschisă, deoarece există un număr cel puțin egal de pacienți ce se adresează în urgență pentru alte complicații ale bolilor coronariene.

Printre măsurile care se pot lua se numără proiecte de prevenția populației, crearea de programe naționale, extensie a Programului Național de Infarct și pentru alte categorii de pacienți cu complicații coronariene, și reducerea impactului factorilor de risc cardiovascular prin programe specifice, în special hipertensiune arterială, dislipidemie și fumat.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și