De ce oamenii au ales să protesteze în continuare? Pentru că nivelul de saturaţie a fost atins, iar întreg sistemul este făcut vinovat, nu doar un act normativ. Cel din urmă a fost doar scânteia.

Sloganurile au fost aceleaşi ca şi în celelalte seri. Unele pot fi reproduse cu dificultate, însă exprimă frustrarea acumulată în ultimii aproape 27 ani. S-a cântat imnul României şi au apărut pancarte noi, născute din imaginaţia românului, care, pare a fi un izvor nesecat.

# Câţi km sunt până la Rahova? Altă întrebare!...

OUG nr. 13 din 2017 pare să fi adus ghinion PSD-ului şi trio-ului Dragnea - Grindeanu - Iordache. Centrul Capitalei a fost locul de întâlnire pentru circa 250.000 persoane, fapt care a marcat un nou record postdecembrist.

Marile oraşe au fost şi ele luate cu asalt. Se adaugă în această revoltă şi marile capitale europene, în care se află mulţi români. S-a ieşit în Bruxelles şi Paris!

În Baia Mare, numărul a trecut de 7.000 de persoane. S-a profitat de faptul că e duminică, iar oamenii au ieşit cu drag din case. Coloana de protestatari s-a întins, de exemplu, de la intersecţia Bucureşti - Unirii până la Unirii - Traian. Au fost atât pensionari, cât şi tineri însoţiţi de copii. “În democraţie, hoţii stau la puşcărie” au scandat oamenii. şi tot ei au făcut un imens indicator rutier, cu distanţele pe care trebuie să le parcurgă infractorii până la penitenciarele Rahova, Gherla, Jilava, Aiud sau Poarta Albă. Deci, oamenii care au ieşit în stradă au venit cu răspunsul şi la “această altă întrebare”...

# “Răul trebuie retezat din rădăcină!”

Protestul care se derulează în aceste zile are şi o puternică latură civică. Simţul civic a renăscut, România s-a trezit, e de părere Ilie. “E foarte bine că iese lumea. Trebuie odată şi odată să ne spunem baiurile. Îmi place că se protestează paşnic. Nu se face prăpăd, nu se distruge nimic în urma noastră. Mi-aş dori să facem împreună, ca şi comunitate, şi alte lucruri. Poate e un semnal că mai există simţ civic şi uniune între noi. Uitaţi, de exemplu, am putea face curăţenie cu un drum. Să curăţăm parcurile şi zonele verzi, spre exemplu. E o mizerie de nedescris în oraş, după iarna asta. Cum ar fi dacă împreună am face curat?”, s-a întrebat Ilie.

Alţi băimăreni prezenţi la protest spun că abrogarea ordonanţei nu îl va ţine în casă. “Ordonanţa a fost doar începutul. Dacă au vrut să adopte o asemenea mizerie, înseamnă că vor mai încerca şi alte manevre. Şi atunci, ce facem? Stăm în case şi aşteptăm să încerce să ne păcălească din nou? Consider că răul trebuie retezat din rădăcină. Am fost pe minus zilele acestea, acum am ajuns la nivelul zero odată cu retragerea ordonanţei, dar asta nu înseamnă că trebuie să ne oprim. Nu am avut încredere în acest guvern; acum sunt şi mai revoltat. Cred că trebuie să continuăm presiunea pe ei, să vadă că vocea noastră începând de acum trebuie să conteze”, a spus şi Ioan.

“Voi continua să ies în stradă, şi pentru că, probabil, acum vor încerca să îşi scoată ei susţinătorii în stradă. S-a văzut că nu pot aduna prea mulţi, s-a văzut asta în Bucureşti. Cred că, după ceea ce a făcut, acest guvern şi-a pierdut legitimitatea”, şi-a motivat ieşirea în stradă Marian.


# Vârstnicii, alături din tinerii protestatari. “Recunosc că am votat PSD şi am fost păcălit!”

Când vine vorba despre problemele ţării, pensionarii încearcă întotdeauna să dea dovadă de mult simţ civic. Sunt primii care plătesc taxele şi impozitele. Sunt primii care se trezesc cu noaptea în cap pentru a-şi exprima dreptul la vot. Acum, iată, participă la protestele anti-amnistie care au cuprins România. La protestele din februarie, din Baia Mare, au fost participanţi din toate categoriile de vârstă. De la tineri cu copii de mână, la pensionari care au ţinut neaparat să îşi manifeste nemulţumirea faţă de ultimele decizii ale guvernanţilor.

# “E rândul nostru să ajutăm tinerii ăştia frumoşi!”

Vârstnicii au parcurs, după cât i-au ţinut picioarele, marile bulevarde ale Băii Mari, dorind să fie alături de cei tineri. “Mi se pare nedrept ca prima ta grijă după ce ai ajuns la guvernare e să îţi scoţi fraţii de hoţie din puşcărie ori să îi salvezi să nu ajungă acolo. Sunt atâţia muritori de foame în ţara asta pentru care statul nu face absolut nimic. Avem pensii mici, de abia ne ajung banii pentru medicamente şi mâncare, d-apoi să mai strângem un pic să lăsăm la copii şi nepoţi după ce noi nu vom mai fi. Săracii nu îşi pot face vreun rost cu oameni ca ăştia la conducere. Am ieşit în stradă să fiu alături de tineri. E rândul lor să lupte pentru o viaţă mai bună şi e datoria noastră să îi ajutăm să facă asta. E rândul nostru să ajutăm tinerii ăştia frumoşi. Nu am votat PSD la ultimele alegeri şi nici nu înţeleg cum au reuşit să păcălească atâta amar de oameni să îi voteze. Era clar de la început că le trebuie toată puterea, dar nicio clipă nu am crezut că vor ţine cu dinţii de ea în halul ăsta şi că vor recurge la astfel de lucruri după numai o lună de guvernare”, a spus domnul Petre, în vârstă de 67 ani.

# „Până trăiesc, îmi susţin ţara!”

Printre miile de protestatari s-a aflat şi bunica Maria. Băimăreanca noastră, deşi având o vârstă destul de înaintată, a fost la protest. De abia reuşind să ţină pasul cu cei tineri, ea nu s-a oprit din mers. „Am venit şi eu aici. Nu pot să stau în casă şi să văd de pe geam cum lumea protestează. Trebuia să fiu şi eu prezentă. Soţul meu, dacă trăia, venea şi el cu mine. Dar aşa am venit singură. Mă simt ca şi pe vremea lui Ceauşescu. Doamne ajută să fie bine până la urmă şi oamenii din Guvern să-şi dea seama că au supărat un popor întreg. Până trăiesc, îmi susţin ţara!”, ne-a declarat doamna Maria cu lacrimi în ochi.

# “Hoţia e profesie de stat!”

Cam toţi pensionarii care au luat parte la mişcarea de protest din Baia Mare au făcut-o mai mult pentru cei mai tineri. “De data asta, nu am ieşit pentru mine sau pentru cei din generaţia noastră, întrucât pentru noi nu mai sunt multe de făcut. Dar sunt copii, nepoţii. Nu îmi doresc să trăiască într-o lume în care hoţia e profesie de stat. Recunosc că am votat PSD şi am fost păcălit. Am crezut că e mai bine să vină un guvern de stânga, dar nici în visele rele nu m-am putut gândi că vor ajunge să facă aşa ceva. Să le fie ruşine că îşi bat joc de noi şi de familiile noastre. Se îmbuibă şi noi nu avem ce pune pe masă. Îşi dau pensii speciale şi acum, în loc să facă mai multe pentru noi şi pentru copii, de exemplu să le mărească alocaţiile, îşi scot prietenii din închisoare. Să le fie ruşine!”, a declarat şi domnul Ilie din Baia Mare.

# “După 27 ani, ne-am întors în timp!”

Au fost şi cupluri de pensionari care nu au ezitat să iasă în stradă, după ce au văzut că se adună mulţimea. “Nu am aflat de pe internet, că nu ne pricepem. Am ieşit la cumpărături după-amiază şi ne-a spus o vecină mai tânără că lumea vrea să iasă în stradă împotriva nelegiuirilor pe care le-a făcut guvernul marţi noaptea. Am stabilit să ieşim şi noi. Avem copii plecaţi în străinătate, în Spania. Ne-ar fi plăcut să nu fie nevoiţi să plece peste mări şi ţări pentru o viaţă mai bună. Ne-ar fi plăcut să îi avem aici, lângă noi. Dar ei au plecat să îşi poată face un viitor, viitor pe care aici nu îl puteau avea niciodată. Şi de ce? Pentru că, după Revoluţie, am sperat că totul va fi bine, că am scăpat de dictatură. Iar acum, după 27 ani, vedem că totul bate pasul pe loc. După 27 ani, ne-am întors în timp. Noi vom muri şi nu ne-om vedea copiii întorşi. De nepoţi ce să mai vorbim? Am ales să ieşim în stradă să ne numere şi să vadă că nu ne-a murit încrederea în mai bine. Nu de amnistie e nevoie aici, ci de oameni de calitate la conducere. Că atunci am avea bani şi pentru penitenciare, şi pentru şcoli, spitale şi biserici”, au explicat soţii Papp.

# Cetăţenii, instruiţi de jandarmi să aibă un comportament decent

În contextul desfăşurării adunărilor publice de protest din ultima perioadă, Jandarmeria Maramureş promovează şi desfăşoară activităţi în cadrul campaniei naţionale „Spaţiul public este al tuturor!”, în scopul conştientizării participanţilor cu privire la consecinţele juridice ale faptelor antisociale săvârşite pe timpul adunărilor publice, respectiv informarea organizatorilor şi participanţilor cu privire la cadrul legal de reglementare a adunărilor publice.

Jandarmii maramureşeni au prezentat participanţilor la evenimente modul de comportament pe timpul desfăşurării mitingului de protest, în scopul protecţiei acestora şi pentru zădărnicirea oricăror acte de violenţă sau încălcare a prevederilor legale, de a-şi aduce aportul la educarea populaţiei şi, în special, a tinerilor în spiritul respectării legilor, şi conştientizarea acestora cu privire la consecinţele manifestărilor violente sau de altă natură antisocială.

În cadrul activităţilor preventive desfăşurate, s-au distribuit flyere care cuprind recomandări specifice cu caracter preventiv. “Efectivele specializate ale Jandarmeriei Maramureş vor desfăşura activităţile în cadrul campaniei naţionale şi în perioada următoare, concomitent cu asigurarea măsurilor specifice necesare desfăşurării manifestaţiilor autorizate în condiţii paşnice, protecţia manifestanţilor, dreptul la libertatea de întrunire şi la libera exprimare”, au arătat reprezentanţii Jandarmeriei Maramureş.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și