Exercițiile au loc pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Rusia, care a masat zecii de mii de soldați și echipamente militare în apropiere de granița cu Ucraina.

Ucraina, care aspiră la aderarea la NATO, a primit începând din 2018 o serie de transporturi de muniţii şi de rachete Javelin fabricate în SUA, declanşând critici din partea Moscovei, scrie Agerpres, preluând Reuters.

Rachetele Javelin pot distruge un tanc de la o distanță de 5 km, sunt ușor de lansat și foarte precise, potrivit descrierii făcute pe pagina de Facebook a televiziunii Dom.

Kievul acuză Moscova că masează zeci de mii de militari în pregătirea unei posibile ofensive, alimentând temeri că un conflict mocnit din regiunea Donbas ar putea degenera într-un război deschis între cei doi vecini.

Rusia, care neagă orice plan de atac şi acuză Ucraina şi SUA de comportament destabilizator, a cerut garanţii de securitate împotriva extinderii spre est a NATO.

Potrivit unei ştiri Interfax de miercuri, Rusia a întreprins propriile sale exerciţii militare în apropiere. Avioane de luptă SU-30 şi bombardiere SU-24 din Flota Mării Negre au efectuat exerciţii de realimentare aeriană deasupra peninsulei Crimeea, anexată de Rusia de la Ucraina în 2014.

În jur de 20 de piloţi au efectuat misiuni complexe de zbor, care au inclus realimentare la altitudini variind între 2.000 şi 6.000 de metri, la viteze de circa 600 km/h, a transmis Flota Mării Negre, citată de Interfax.

Secretarul Consiliului naţional de securitate şi apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov, a afirmat miercuri că 122.000 de militari ruşi se află la 200 km de frontiera cu Ucraina.

Săptămâna trecută, el a declarat pentru Reuters că Rusia va avea nevoie de cel puţin 500.000-600.000 de soldaţi la frontieră ”spre a păstra situaţia sub control în cazul unei ofensive”.

El a mai spus că Rusia şi-ar putea creşte numărul de efective foarte rapid şi în orice moment, dar ar avea nevoie de mai mult de 24 de ore pentru a aduce la graniţă trupe suficiente pentru a declanşa o invazie.

Ucraina se află în centrul unor consultări între Aliaţii occidentali şi Rusia, căreia i s-a cerut să înceapă negocieri în aşa-numitul format Normandia (Rusia, Ucraina, Germania şi Franţa).

Dialogul cu Moscova este necesar, fie în formatul Normandia, fie prin discuţii la Consiliul NATO-Rusia, a afirmat miercuri şefa diplomaţiei germane, Annalena Baerbock.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și