„Lumea a început să plece, pentru că sunt foarte atractive ofertele din străinătate, din punct de vedere financiar, dar li se oferă și chirie. Acum sunt tot mai multe cereri în Germania, Austria, Irlanda sau Scoția. De apreciat pentru noi este că se solicită asistenți medicali din Ardeal care sunt mai apreciați pentru că au și o altă abordare a pacientului. Anul acesta, am avut 57 de asistenți care au plecat din Maramureș, ceea ce este foarte mult”, a declarat Viorica Totorean, președintele Ordinului Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România, filiala Maramureș.

Jobul de început, în cămine de bătrâni

Mai ales tinerii doresc să-și construiască o carieră în străinătate. În același timp, sunt unii care din start aleg această profesie cu gândul de a profesa peste graniță. Totuși, nivelul de pregătire al tinerilor a ajuns să joace un rol esențial și deja s-au înregistrat cazuri de asistenți medicali români refuzați.

„Cei care fac acum la noi școala și doresc să plece dincolo să profeseze trebuie să știe că e necesar să fie bine și foarte bine pregătiți profesional. Deja sunt cazuri de asistenți medicali români refuzați. Nu sunt multe cazuri la nivel național, dar ele există.

După ce pleacă, asistenții trebuie să se acomodeze în țara respectivă. Chiar dacă știu limba, nu o cunosc la nivelul necesar pentru activitatea spitalicească. De aceea, după o perioadă în care profesează în cămine de vârstnici, ei participă la anumite concursuri în unități spitalicești. De exemplu, avem în Londra câțiva asistenți medicali din Maramureș admiși în spitale. Pleacă mai ales cei tineri, cei care au terminat studiile și o parte dintre cei care s-au dus la această școală au pornit din start cu ideea că vor pleca dincolo. Cei mai experimentați nu prea pleacă, pentru că au deja familii și plecarea peste hotare presupune efort și riscuri”, a concluzionat Viorica Totorean.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și