La semnarea contractului au fost prezenti primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, in calitate de presedinte al Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara (ADI) Maramures, primarul orasului Sighet, Ovidiu Nemes, directorul general al societatii Vital, Gheza Gasparik, si reprezentantii societatilor care au castigat licitatia pentru executia lucrarilor in acest oras.

Valoarea lucrarilor care vor fi executate la Sighetu Marmatiei este de aproape 53 de milioane de lei si, dupa cum recunoaste insusi primarul orasului, investitia este una necesara. „E un moment important pentru comunitatea noastra, un moment in care ne asezam intr-o ordine fireasca a lucrurilor, pentru ca in Sighetu Marmatiei a constituit o mare problema lipsa retelelor pe strazile care s-au deschis in ultimii 20 de ani”, a declarat Ovidiu Nemes, primarul orasului Sighetu Marmatiei.

Lucrarile se vor desfasura pe o perioada de 22 de luni de la data emiterii ordinului de incepere si consta in extinderea retelei de distributie a apei cu aproape 20 de kilometri, reabilitarea a aproape 10 kilometri de retea de distributie a apei, reabilitarea a 14 kilometri de conducta de transport, extinderea a 33 de kilometri de retea de apa uzata si reabilitarea altor 4.500 de kilometri de canalizare.

Presedintele ADI Maramures si-a exprimat convingerea ca, in urma acestei investitii, sighetenii se vor bucura de servicii europene in ceea ce priveste aceste utilitati. „Facem pasi importanti in ceea ce inseamna extinderea retelelor de apa si de canalizare in judetul Maramures, cu obiective importante si in Sighetu Marmatiei - atat cu ceea ce inseamna retele de distributie a apei, cat si partea de epurare” a spus primarul municipiului Baia Mare, Catalin Chereches, presedintele Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Maramures.

Strategie pentru municipiile care suporta actualmente pierderile inregistrate de localitatile mici

In ceea ce priveste pretul apei, primarul Catalin Chereches, in calitate de presedinte al ADI Maramures, va propune o strategie prin care localitatile mari sa nu mai fie afectate de pierderile inregistrate de localitatile mai mici.

„Va trebui la un moment dat, noi, primarii de comunitati mai mari, care intr-un fel ducem in spate si comunitatile mai mici, care genereaza pierderi pentru societatea Vital, sa avem o discutie cu privire la strategia viitoare. Pentru ca nici sighetenii, nici baimarenii, cu toata solidaritatea, nu trebuie sa acceptam orice pana la infinit. Baia Mare si Sighetul sunt doua comunitati care suporta la nivelul judetului cam tot ceea ce inseamna apa si canalizare, doua comunitati care ar putea sa aiba societati profitabile in domeniul apei si canalizarii si, raportandu-ne si la obligatiile fata de comunitatea europeana, va trebui la un moment dat sa regandim tot ceea ce inseamna managment al serviciilor de apa si canalizare, inclusiv tarifele, in raport cu exercitiul financiar pe care il va avea compania sau companiile pe care le vom gandi”, a mai spus primarul Catalin Chereches, in calitate de presedinte al ADI Maramures.

In ceea ce priveste investitiile realizate la nivelul judetului Maramures la capitolul retelelor de apa si de canalizare, finantate prin Programul Operational Sectorial Mediu si implementate de societatea Vital, acestea vor contribui esential la atingerea si la respectarea standardelor Uniunii Europene, respectiv a celor prevazute de legislatia romaneasca in privinta distributiei apei potabile, epurarii apelor uzate si protectiei mediului.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și