Astenia se manifesta prin cefalee, palpitatii, nervozitate, scaderea memoriei si comportament labil - semne fiziologice datorate eforturilor de adaptare ale organismului la noile conditii meteorologice.


Lupta cu astenia de primăvară nu este întotdeauna uşoară, iar o atitudine pozitivă ajută mult. O veste bună este că cei mai mulţi oameni afectaţi de astenia de primăvară îşi revin de obicei până la sfârşitul lunii aprilie, însă poţi preveni apariţia ei, urmând câteva schimbări în stilul tău de viaţă.

1. Începe o cură de detoxifiere

Una dintre cauzele cele mai puternice ale asteniei de primăvară este adunarea toxinelor în corp în urma mâncărurilor grase consumate pe timpul iernii. O cură de dezintoxicare bazată pe sucuri naturale şi cât mai multe alimente proaspete poate opri astenia de primăvară la scurt timp după apariţie sau o poate preveni complet.

2. Fă mişcare şi ieşi la aer

Creşterea intensităţii radiaţiilor ultraviolete primăvara contribuie pentru unii la apariţia asteniei, dar soluţia nu este evitarea lor, petrecând mai mult timp în interior. Plimbările şi exerciţiile fizice în exterior sunt importante pentru lupta cu efectele asteniei. Dacă nu te simţi încă pregătită să revii la o rutină activă de fitness, ieşi din casă doar pentru a te bucura de verdeaţă şi de pomii înfloriţi şi te vei simţi puţin mai bine.

3. Oferă-ţi vitaminele şi mineralele necesare

Deficitul de vitamine şi minerale, în special de vitamina C, agravează astenia. Include în meniul tău zilnic cât mai multe fructe şi legume proaspete. Dacă simţi că nu este suficient, poţi lua şi suplimente. Pentru astenia de primăvară, medicii prescriu de obicei vitaminele B12, B6, B1, C şi D, dar şi suplimente de magneziu. Soluţii complet naturale sunt măceşele pentru vitamina C, drojdia de bere pentru complexul de vitamine B şi spanac şi migdale pentru magneziu.

4. Nu ignora alergiile

Chiar dacă nu suferi de alergii într-o formă gravă, fii atentă la semnalele pe care ţi le transmite corpul. Strănuţi mai des ca de obicei? Simţi că respiraţia este puţin îngreunată? Cu o vizită la alergolog, poţi afla dacă există medicamente recomandate pentru starea ta, care ar putea să-ţi uşureze semnificativ trecerea prin astenia de primăvară.

5. Dormi cel puţin 7 ore pe noapte

În cele mai multe cazuri, senzaţia de oboseală provocată de astenie nu dispare indiferent când te odihneşti. Corpul tău are nevoie însă de timp pentru refacere. Pentru a evita astenia, dormi cel puţin 7 ore pe noapte şi, dacă ai ocazia, suplimentează-ţi odihna cu un pui de somn în fiecare după-amiază.

6. Încearcă metode dovedite de relaxare

Pentru a nu lăsa astenia să se transforme în depresie, apelează la metodele dovedite de relaxare. Masajul şi băile relaxante parfumate cu uleiuri esenţiale nu sunt doar un moft, sunt momente care chiar îţi pot da mai multă energie. Uleiurile esenţiale de eucalipt, mentă şi lămâie sunt recomandate în baie, dar şi pentru parfumarea camerelor. Nu le ignora şi vei putea evita sau ţine sub control mai uşor astenia de primăvară.

Sfaturi pentru recăpătarea energiei

Persoanele îngrijorate, stresate, obosite în exces ar trebui să petreacă un timp îndelungat afară şi să practice sport în aerul curat al primăverii. Procedând astfel, se activează serotonina (această substanţă este corelată cu starea sufletească; diferite medicamente care ajută la prelungirea efectelor ei sunt folosite drept antidepresive), opusă melatoninei, hormon produs de glanda pineală la întuneric, responsabil pentru febra emoţiilor din timpul primăverii. Astfel de activităţi te vor ajuta să treci peste neplăcutele senzaţii specifice oboselii. O alimentaţie echilibrată, bogată în vitamine, evitarea dulciurilor concentrate, a zahărului, în general, şi a cafelei, alături de un somn odihnitor şi suficient, plus exerciţii fizice regulate sunt măsurile care trebuie luate de către persoanele atinse de astenia de primăvară, pentru a-şi recăpăta progresiv energia.

De asemenea, pentru relaxarea organismului sunt indicate şi băile cu esenţe aromatice. Printre plantele recomandate de fitoterapeuţi se numără: cicoarea, coada şoricelului, păpădia, salata şi urzica.

Ce mâncăm?

În această perioadă pot intra în meniul tău verdeţurile de sezon, care au început deja să apară pe tarabele din pieţe. Este cunoscută de multă vreme influenţa benefică asupra organismului a unei cure de urzici. Consumul de urzici este important pentru organism datorită complexului de săruri de fier, vitamina C şi vitamina A. Acestea cresc rezistenţa la infecţii şi îmbunătăţesc simţul văzului. De asemenea, vitamina B12 conţinută de urzici are un efect antianemic, iar sărurile minerale diverse cu care sunt înzestrate aceste plante ajută organismul uman să se întărească în confruntarea cu astenia de primavară. Salata verde, precum şi loboda albă şi roşie conţin vitamine din complexul B şi sărurile minerale necesare sistemului nervos pentru refacerea organismului. Loboda are în plus o acţiune diuretică şi depurativă. În afara efectelor pe care le au împotriva asteniei de primavară, fructele şi legumele fac ca alimentaţia noastră să fie mult mai sănătoasă. Alte elemente împortante pentru dieta din această perioadă sunt mierea şi preparatele din miere şi polen. Fructele uscate pot fi ronţăite ca atare sau tocate şi amestecate în orez fiert cu lapte şi răcit. Important este să nu fie prelucrate termic, pentru a-şi păstra intact conţinutul de vitamine.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și