Câteva ore mai târziu, un nou atac, cu acelaşi mod de operare, a avut loc la Cambrils, la 120 de kilometri sud de Barcelona şi s-a soldat cu moartea a cinci persoane, ucise de poliţia catalană, relatează AFP, care prezintă ce se ştie în prezent despre situaţie.

EVENIMENTELE

Joi, în jurul orei locale 17 (18 ora României), o furgonetă albă a lovit mulţimea pe bulevardul Ramblas, cel mai frecventat bulevard din Barcelona de către turiştii spanioli şi străini, provocând scene de haos şi de panică în rândul pietonilor.

Furgoneta s-a deplasat aproximativ 500 de metri, în zig-zag, înainte de a se opri într-un chioşc de ziare. Şoferul a fugit.

Potrivit ministrului de Interne catalan, Joaquim Forn, atacul s-a soldat cu 13 morţi şi peste 100 de răniţi, dintre care doi români.

Ministrul belgian de Externe, Didier Reynders, a anunţat că o femeie belgiană a fost ucisă în atentat. Victimele – morţi şi răniţi – sunt de cel puţin 24 de ţări, potrivit serviciilor spaniole de protecţie civilă.

Mai târziu, în jurul orei locale 00.00 (1 ora României), un Audi A3 a intrat în mulţime la Cambrils, pe faleza acestei staţiuni balneare aflate la 120 de kilometri sud din Barcelona. Maşina a fost vizată de focuri de armă ale Mossos d’Esquadra, poliţia catalană.

Patru dintre cei cinci “presupuşi terorişti” aflaţi la bordul vehiculului au fost ucişi pe loc, în timp ce al cincilea, rănit grav, a murit câteva minute mai târziu. El ar fi încercat să înjunghie oameni înainte de a înceta din viaţă.

O parte dintre agresori purtau ceea ce păreau a fi centuri de explozibili, a precizat un purtător de cuvânt din Mossos.

Şase civili au fost răniţi de vehicul, dintre care doi grav, potrivit poliţiei. Serviciile de intervenţie în situaţie de urgenţă afirmă că o persoană este în stare critică. Un poliţist a fost rănit uşor.

Poliţia a anunţat pe contul de Twitter că priveşte acest atac ca legat de cel de la Barcelona.

REVENDICAREA

Gruparea jihadistă Statul Islamic a revendicat primul atentat într-un comunicat difuzat de agenţia sa de propaganda, Amaq, şi citat de centrul american de monitorizare a site-urilor jihadiste, SITE.

«Autorii atacului de la Barcelona erau soldaţi ai Statului Islamic”, se arată în comunicat, ai cărui autori adaugă că “operaţiunea a fost desfăşurată în replică la apelurile de a viza statele coaliţiei” internaţionale antijihadiste din Siria şi Irak. Atacul de la Cambrils nu a fost revendicat deocamdată.

SUSPECŢII

Şoferul furgonetei care a lovit mulţimea de pe Ramblas era căutat încă vineri dimineaţă. Un martor a declarat că este vorba despre “un bărbat foarte tânăr, de aproximativ 20 de ani, cu faţa slabă”.

Poliţia regională din Catalonia a anunţat arestarea a doi suspecţi – un spaniol şi un marocan.

Spaniolul, a cărui identitate nu a fost dezvăluită, s-a născut la Melilla, oraş din nordul Marocului aflat sub administraţie spaniolă. El a fost arestat la Alcanar, la 200 de kilometric sud de Barcelona, o localitate unde, în noaptea precedentă, o explozie într-o locuinţă s-a soldat cu un mort şi şapte răniţi.

Anchetatorii leagă această explozie de atentatul de la Barcelona, potrivit purtătorului de cuvânt al poliţiei. “Suspectăm că (ocupanţii apartamentului – n.r.) pregăteau un dispozitiv explozibil”, a explicat el.

Marocanul a fost identificat drept Driss Oukabir, a anunţat purtătorul de cuvânt al poliţiei catalane. Fiind suspectat de legături cu furgoneta utilizată în atentat, el a fost arestat la Ripoll, la 100 de kilometri nord de Barcelona.

Deocamdată nu există informaţii despre cei cinci oameni ucişi la Cambrils.

REACŢIA AUTORITĂŢILOR

Zona vizată din Barcelona a fost închisă imediat cu un cordon de securitate, a constatat corespondentul AFP. Staţiile de metrou şi gările din oraş au fost închise, de asemenea, iar populaţia a fost rugată să se îndepărteze de zona atacului.

Supravieţuitorii s-au refugiat în magazinele şi restaurantele de pe Rambla, unde au stat câteva ore, înainte ca ofiţerii să le permită să iasă, în cursul nopţii.

Poliţia le cere în continuare locuitorilor să rămână în case şi să evite deplasările care nu sunt neapărat necesare.

Premierul Mariano Rajoy a anunţat într-un tweet că este în contact cu autorităţile locale şi că prioritatea este ajutarea victimelor şi facilitarea eforturilor forţelor de securitate.

Casa regală spaniolă a condamnat atacul. “Nu ne vor teroriza”, au dat asigurări membrii familiei regale.

ATACURI PRECEDENTE

Spania a fost vizată de cel mai grav atac comis de extremişti islamişti în Europa, în martie 2004, când bombe au explodat în trenuri de la suburbia Madridului, provocând moartea a 191 de oameni.

Atentatele au fost revendicate de extremişti din reţeaua al-Qaida. În iulie 2015, un bărbat a deschis focul în faţa unui hotel din Barcelona, rănind două persoane.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și