Centrul a publicat un ghid cu informaţii esenţiale pentru evitarea celor mai întâlnire fraude realizate prin dispozitive electronice, disponibil la adresa https://cert.ro/vezi/document/cyber-scam-pliant-ecsm-2018.

În document, CERT-RO enumeră principalele tipuri de fraude prin dispozitive: metoda de fraudă “Mesaj de la şef”, fraude cu investiţii, fraude cu facturi, fraude la cumpărături online, emailuri tip phishing, frauda “Iubire prefăcută”, phishing prin sms, site-uri bancare false, sau apeluri telefonice de tip phishing.

Cum să evitați fraudele

CERT-RO transmite mai multe recomandări de evitare a fraudelor: evitarea apelării înapoi a unui număr necunoscut - este posibil ca acel număr să fie unul cu suprataxă sau la capătul celălalt al apelului să fie un infractor cibernetic, gata să încerce metode de inginerie socială pentru a extrage date confidenţiale; evitarea accesării de link-uri din mesaje nesolicitate sau din surse necunoscute; evitarea acceptării unor oferte care sună prea bine pentru a fi reale; evitarea oferirii de date online, fără o verificare atentă.

“Dacă vă sună cineva care se recomandă a fi un furnizor de servicii şi vă solicită să confirmaţi anumite date confidenţiale, ar trebui să închei apelul imediat. Nu răspundeţi la SMS-uri, apeluri sau e-mail-uri de la o persoană necunoscută, care vă solicită date personale, financiare sau verificarea unor date de acces la conturi!”, recomandă CERT-RO în comunicat.

Recomandările GCS pentru Paște

Grupul de Comunicare Strategică a transmis miercuri seară o serie de recomandări pentru populaţie în contextul apropiatelor sărbători pascale.

Pentru petrecerea sărbătorilor, autorităţile recomandă să petreceţi zilele de Paşte doar cu acei membri ai familiei împreună cu care locuiţi în mod obişnuit și să evitaţi deplasările la rude, fie că sunt în aceeaşi localitate cu dumneavoastră, fie că locuiesc în alt oraş/ comună.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și