Alianţa pentru Unirea Românilor atrage atenţia că, în noile condiţii epidemiologice, Guvernul României şi CNSU continuă să impună măsuri care aduc atingere drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului şi care nu sunt proporţionale şi necesare în vederea încetării răspândirii COVID.

„Consecvenţi cu noi înşine şi ţinând cont de gravitatea situaţiei, am deschis o nouă acţiune în instanta de contencios-administrativ. Actele pe care le atacăm sunt nelegale, întrucât nu justifică caracterul temporar şi proporţional al măsurilor restrictive. Potrivit art. 41 din OUG nr. 21/2004 şi art. 93 din Constituţie, starea de alertă este esenţialmente temporară. Cu toate acestea, în Romania starea de alertă s-a prelungit pe o perioadă foarte mare de timp. De asemenea, deşi în ţara noastră nu este obligatorie vaccinarea, nefiind adoptată nicio lege în acest sens, prin Hotărârile atacate sunt instituite măsuri care interzic exercitarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale, nefiind necesar ca cetăţenii să prezinte dovada vaccinării pentru a dobândi anumite drepturi care le sunt recunoscute de Constituţia României”, a declarat senatorul Claudiu Târziu, co-preşedinte AUR.

Deputatul George Simion spune că, deşi măsura carantinării a fost declarată neconstituţională, CNSU continuă să dispună aceste măsuri, "încălcând" libertatea de mişcare a cetăţenilor în mod "nejustificat"

”Potrivit Curţii Constituţionale, textele de lege privind internarea obligatorie şi carantina în timpul epidemiei sunt neconstituţionale, deoarece sunt lipsite de claritate şi previzibilitate, au un caracter incert şi dificil de anticipat şi nu oferă garanţii privind respectarea unor drepturi şi libertăţi fundamentale. Totodată, CCR susţine că instituirea carantinei în România reprezintă o veritabilă privare de libertate şi o restrângere a drepturilor fundamentale, fără a fi stabilite, la nivelul legislaţiei primare, condiţiile, procedura şi limitele în care autorităţile administrative pot acţiona în sensul restrângerii acestor drepturi. Deşi măsura carantinării a fost declarată neconstituţională, iată că CNSU continuă să dispună aceste măsuri, încălcând libertatea de mişcare a cetăţenilor în mod nejustificat”, a subliniat deputatul George Simion, co-preşedinte AUR.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și