„Astăzi mi-am exercitat puterea în cadrul secțiunii 133C(3) a Legii Migrației pentru a anula viza deținută de domnul Novak Djokovic pe baza motivelor de sănătate și ordine și că este în interesul publicului pentru a face acest lucru.

Această decizie vine ca urmare a ordinelor instanței federale și a celei familiale de pe 10 ianuarie 2022, care au suspendat o decizie anterioară de anulare pe baza viciilor de procedură.

În această decizie am luat în considerare cu atenție informațiile furnizate mie de către Departamentul pentru Afaceri Interne, Autoritatea de la Frontiera Australiei și de către domnul Djokovic.

Guvernul Morrison este angajat ferm în a proteja frontierele Australiei, în special în legătură cu pandemia de Covid-19”, a declarat ministrul imigrației Alex Hawke, citat de The Guardian.

Decizia înseamnă că numărul 1 mondial al tenisului masculin are interdicție de a intra în Australia timp de 3 ani. Există excepții acordate „în anumite circumstanțe”, iar vedeta tenisului cu siguranță că va face apel la decizie, mai scrie publicația britanică.

Novak Djokovic era programat să-l întâlnească în prima rundă de la Australian Open pe conaționalul său Miomir Kecmanovic. Potrivit regulamentului care se aplică pentru Australian Open, retragerea lui Djokovic după încheierea tragerii la sorți înseamnă că locul său va fi alocat favoritului numărul 5 Andrey Rublev.

Djokovic ar urma să primească „o notă de anulare a deciziei” cu informații relevante și va fi invitat la ministru pentru a contesta revocarea. Dacă ministrul nu acceptă contestația lui Djokovic, vedeta tenisului se poate reîntoarce în instanță pentru a face apel împotriva legalității puterii de a i se anula viza. Dacă nu va face acest lucru, sârbul va trebui să părăsească țara, dacă nu, va fi deportat. Dacă ajunge în instanță este puțin probabil ca sportivul să poată rezolva problema până începe turneul de tenis.

Novak Djokovic a recunoscut, miercuri, într-un comunicat dat publicităţii că a comis o "eroare umană, cu certitudine nu intenţionată", declarând la sosirea sa în Australia că nu a călătorit în ultimele 14 zile de dinaintea zborulului. Liderul mondial al tenisului masculin a precizat, de asemenea, că "a uitat să relateze despre interviul și şedinţa foto pentru L’Equipe", evenimente realizate după ce a fost depistat pozitiv cu Covid-19.

Djokovic, în vârstă de 34 ani, se află în centrul unei bătălii juridice de la sosirea sa în această ţară, săptămâna trecută, după ce prezentat o scutire medicală pentru a evita cerinţa de vaccinare obligatorie impusă de autorităţile australiene.

Deși Djokovic s-a conformat cu regulile de derogare medicală de la a fi vaccinat în statul Victoria, pentru a putea participa la Australian Open, în cadrul legislației Commonwealth a statului, sportivul nu poate rămâne doar pe baza unei dispense motivate de infectare. Infectarea cu Sars-Cov-2 nu este considerat motiv suficient pentru exceptarea de la vaccinare.

Djokovic ar trebui să arate dovezi medicale că nu se poate vaccina din cauza contraindicațiilor medicale sau din cauza unei boli severe, inclusiv dacă o persoană a fost diagnosticată cu Covid-19.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și