Capitala a fost lovită de un val de căldură. Miercuri, la ora 15:00, se înregistrau 32 de grade, însă temperatura resimţită era de 39 de grade.

Asta pentru că aerul a fost încărcat de-a lungul zilei de o umiditate excesivă, din cauză că pământul este îmbibat cu apă, după ploile din ultimele săptămâni.

A fost atins şi pragul critic de disconfort termic, de 80 de unităţi, resimţit din plin de oamenii aflaţi în acel moment pe stradă.

Ne confruntăm cu acest fenomen, pentru că, după o perioadă lungă de ploi, am trecut într-o singură zi la temperaturi de vară, de 30-31 de grade, iar toată apa acumulată în sol se evaporă acum în atmosferă. În următoarele două zile însă, disconfortul termic va fi şi mai accentuat, mai ales în vestul ţării, dar şi în Capitală, unde se vor înregistra temperaturi aproape caniculare, de 34-35 de grade.

Cei mai afectaţi sunt cei care suferă de diabet sau de boli cardiovasculare, dar şi copiii.

În perioada de caniculă, de temperatură crescută, unele doze ale medicamentelor trebuie modificate sau unele scheme terapeutice trebuie modificate. De exemplu, pacienţii cu boli de tiroida. Ei au nevoie de tratament, dar uneori dozele necesare tratamentului se modifică în perioada de căldură foarte mare.

Dinu Mărășoiu, meteorolog de serviciu: “Vineri, acolo unde am avut 35 de grade, e posibil să apară şi un 36 de grade, deci, iată, partea de vest a ţării.”

Şi nu suntem singurii care se confruntă în această perioadă cu temperaturi de cuptor. Valul de căldură a acaparat trei sferturi din globul pământesc şi aşa va rămâne cel puţin până la sfârşitul săptămânii.


Preluare: stirileprotv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și