Adware-ul (o formă de spyware care poate să colecteze ilegal informații sensibile fără știrea utilizatorului) recent descoperit, deghizat în cititor PDF, oferă reclame deranjante pe ecran complet. Numele aplicației este "PDF reader - documents viewer" (Cititor PDF - vizualizator de documente), conform The Sun.

Potrivit firmei de securitate cibernetică Malwarebytes, care a identificat problema, reclamele apar chiar dacă aplicația nu este utilizată. Acest lucru face foarte dificilă identificarea și eliminarea sursei ferestrelor pop-up, cu care utilizatorii sunt bombardați frecvent.

De fiecare dată când este afișat un anunț, cei care se află în spatele aplicației câștigă o sumă mică. Dar având în vedere că este vorba despre un milion de oameni care au descărcat aplicația, cei din spatele său câștigă destul de mult.

Cum funcționează

Odată instalată, aplicația scoate un sunet ori de câte ori telefonul virusat este blocat. Când proprietarul telefonului îl deblochează pentru a vedea despre ce este vorba apare și fereastra pop-up. După acest prim anunț, la scurt timp urmează un alt anunț sub formă de videoclip. Iar apoi reclamele încep să apară tot mai des.

Aplicația este disponibilă pe Google Play Store din noiembrie 2021 și conform datelor, are peste un milion de descărcări.
Cu toate că Google a interzis astfel de aplicații și a implementat controale pentru a bloca apariția programelor adware, dar tot mai sunt scăpări.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și