Legea care vizează situația de criză ar fi neconstituțională
„In Romania nu se poate institui, nici macar pentru caz de razboi, indeplinirea serviciului militar obligatoriu pentru persoanele peste 35 de ani. Art. 55 din Constitutie stabileste foarte clar ca pot fi obligati la efectuarea serviciul militar, in indeplinirea indatoririi de aparare a tarii, doar cetatenii cu varsta intre 20 si 35 de ani. Civilii care au depasit aceasta varsta nu pot fi incorporati obligatoriu nici macar in timp de mobilizare sau razboi.

Singura posibilitate este modificarea chiar a Constitutiei Romaniei. Proiectul de lege numit impropriu al starii de criza, care de fapt modifica toata legislatia privind armata si pregatirea populatiei pentru razboi, nu va trece niciodata in forma actuala, cetatenii peste 35 de ani neavand indatoriri militare sub forma incorporarii”, a spus avocatul Toni Neacșu, pe pagina sa de Facebook.

Ce prevede proiectul de lege

Conform proiectului, situaţia de criză este definită ca fiind „situaţia în care societatea se confruntă cu mari dificultăţi generate de apariţia unuia sau mai multor incidente pe teritoriul naţional, la nivel regional sau internaţional sau de ameninţări, riscuri şi vulnerabilităţi prin care sunt grav perturbate sau ameninţate condiţiile de viaţă, sănătate şi mediu, proprietatea, stabilitatea politică, economică sau socială, ordinea publică, securitatea şi apărarea naţională, precum şi alte valori constituţionale care impun adoptarea de măsuri specifice prin acţiunea unitară a autorităţilor şi instituţiilor statului român, pentru înlăturarea cauzelor, gestionarea efectelor şi revenirea la starea de normalitate”.

Conform proiectului, cetăţenii cu obligaţii în îndeplinirea îndatoririlor militare sunt cei care îndeplinesc serviciul militar activ sau serviciul militar în rezervă, cetăţenii încorporabili, recruţii, precum şi cetăţenii români, bărbaţi, cu vârste între 35 şi 63 de ani.


Preluare: b1tv.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și