Antoniu Tiberiu Florian ar fi împlinit 20 de ani în 26 decembrie 1989, dar nu a mai apucat, viaţa fiindu-i curmată în ziua de 17 decembrie 1989. Tiberiu era student la Facultatea de Mecanică Agricolă din Timişoara şi a fost împuşcat în cap, în zona Complexului Studenţesc, de o coloană militară ce trecea prin zonă și a deschis focul împotriva studenților.

Trupul lui a fost transportat în secret la Bucureşti şi incinerat la crematoriul Cenuşa, iar cenușa lui împreună cu a altor peste 40 de eroi martiri a fost aruncată într-un canal de la marginea Bucureștiului, în cadrul operațiunii „Trandafirul”, devenită ulterior operațiunea „Vama”.

În semn de omagiu, recunoștință și respect, consilierii locali Iuga Nicolae și Mihali Gavrilă (Pro România) au inițiat în urmă cu exact un an un proiect de hotărâre de Consiliu local prin care să se atribuie numele eroului martir al Revoluției, Florian Antoniu Tiberiu, unei școli din municipiu. Cei doi propun ca Școala gimnazială Nr. 2 din Sighet să poarte denumirea de Școala gimnazială „Florian Antoniu Tiberiu”, având în vedere că acolo a profesat tatăl acestuia.

Ideea acestui proiect de HCL a venit ca urmare a unor discuții avute între cei doi consilierii și reprezentanții Asociației „SMISZ” din Sighet, asociație care a comemorat de fiecare dată în ultimii ani memoria acestuia.

Proiectul de HCL inițiat de către cei doi consilieri locali nici măcar după un an de zile de la inițiere nu a ajuns pe masa consilierilor locali pentru a fi dezbătut și supus votului acestora. „Nimeni nu dă nicio explicație de ce proiectul zace prin sertare în Primărie de un an de zile. Între timp mai marii urbei se înghesuie să depusă coroane de flori și să aprindă lumânări la mormântul Eroului Martir din Sighet - totul pentru imagine publică și postări pe Facebook”, a declarat pentru Sighet 247 consilierul local inițiator, Gavrilă Mihali.

Când sau dacă acest proiect de HCL va ajunge pe masa consilierilor, rămâne de văzut.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și