Oficialii Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Maramures arata ca aceasta situatie este cauzata de scaderea numarului de elevi dar, in acelasi timp, si de rezultatele slabe obtinute de unii elevi la simularile din primavara acestui an.

Examenul de bacalaureat a debutat ieri, 10 iunie, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana. In Maramures, aproximativ 4.600 de candidati s-au inscris pentru sustinerea examenului de bacalaureat, dintre acestia aproape 1.000 fiind din promotiile anterioare. Anul trecut, in prima sesiune a bacalaureatului, aproape 5.200 de candidati au sustinut "examenul maturitatii".

"Si noi vorbim de o scadere a numarului celor inscrisi in examenul de bacalaureat, dar trebuie sa luam in considerare si faptul ca populatia scolara este intr-un trend descrescator, adica scade populatia scolara, scade si numarul de candidati. Acum e partea de inceput, in anii urmatori probabil ca o sa vorbim de un numar mai mic de candidati", a explicat purtatorul de cuvant al ISJ Maramures, Pavel Filip.

Printre elevii din anii terminali care nu vor sustine probele examenului de bacalaureat se numara cei care au ramas corigenti sau cei care au situatia scolara neincheiata din diferite motive. Pe de alta parte, unii absolventi si-au dat seama ca nu sunt suficient de pregatiti in urma simularilor sustinute la nivel judetean si au decis sa renunte, cel putin temporar, la examen.

"Daca ar fi sa vorbim de o rata a inscrierii din promotia curenta la examenul de bacalaureat, vorbim de 89.41%. Nu vreau sa incriminez calitatea scazuta a pregatirii, dar nu pot sa nu spun ca la simularea pe care am facut-o in luna mai la romana, matematica si istorie, la disciplinele la care se dau probe scrise, la liceele tehnologice, la disciplina matematica, promovabilitatea a fost de 24%. In aceasta situatie nu isi pot permite sa mearga in examenul de bacalaureat si sa treaca prin experienta nereusita", a mai aratat Pavel Filip.

"Examenul maturitatii" continua pana in data de 5 iulie, urmand ca rezultatele finale sa fie afisate in 12 iulie. Cei care nu s-au inscris la testarea din aceasta perioada mai au o sansa in luna august, atunci cand se va desfasura cea de-a doua sesiune a examenului de bacalaureat.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și