După ce marţea trecută au fost în grevă japoneză, lucrătorii din cadrul Poştei Române au recurs astăzi la o altă acţiune de protest prevăzută în calendarul manifestărilor sindicale anunţate încă de săptămâna trecută.
Sindicaliştii care îi reprezintă pe poştaşi au ieşit în stradă pentru a picheta sediile Oficiilor Judeţene de Poştă, protest care a avut loc în cursul dimineţii zilei de astăzi.
Liderul Sindicatului Lucrătorilor din Poşta Română, filiala Maramureş, Marcel Giurge, a declarat că, în Baia Mare, aproximativ 60 de persoane au pichetat şi şi-au scandat nemulţumirile în faţa Oficiului Judeţean de Poştă, situat pe bulevardul Traian. Acţiunea de protest s-a desfăşurat între orele 8.00 şi 9.00, interval orar care este în afara orelor de program ale postaşilor. În acest sens, susţine Marcel Giurge, protestul nu a afectat activitatea normală a oficiilor poştale şi nici clienţii poştei nu au avut de suferit. În altă ordine de idei, sindicaliştii s-au întâlnit zilele trecute cu reprezentanţi ai companiei Poşta Română pentru a discuta pe marginea doleanţelor revendicate de către angajaţii din cadrul instituţiei amintite.
Marcel Giurge susţine că, în urma dialogului avut, cele două părţi implicate nu au ajuns la niciun numitor comun. „În mod normal, trebuia ca începând de luni (n.r. 19 mai) să ape-lăm la declaşarea unei forme de protest mai extreme şi anume greva foamei. Însă, deocamdată, se amână eventualitatea acestei acţiuni, pentru că vineri, 16 mai, s-a convenit să aibă loc o nouă întâlnire între sindicalişti şi patronat, unde se va încerca din nou găsirea unor soluţii la problemele ridicate de noi. De asemenea lunea viitoare se va desfăşura şi un Comitet Naţional al sindicaliştilor din cadrul poştei, unde se va stabili ceea ce vom face pe mai departe”, a precizat Marcel Giurge.
Doleanţele poştaşilor
În acest moment, activitatea poştală se desfăşoară extrem de dificil, peste 30% dintre oficiile poştale şi agenţiile de poştă funcţionând fără căldură şi peste 10% fără apă potabilă şi grupuri sanitare.
În majoritatea oficiilor şi agenţiilor, susţin sindicaliştii, angajaţii contribuie cu câte 15-25 lei lunar, din banii proprii, pentru a achiziţiona combustibili, rechizite, consumabile şi imprimate necesare desfăşurării activităţii. În ultimii trei ani, angajaţii Poştei nu au primit nicio majorare salarială, spun protestatarii. De asemenea, factorii poştali din mediul rural se mai plâng şi de faptul că sunt în imposibilitatea de a-şi lua concediile de odihnă, din cauza unor decizii luate de conducerea Poştei, care a dat dispoziţia de a nu se mai putea face angajarea de înlocuitori pentru personalul care îşi ia concediu.
Preluare: InfoMM.ro