City.People.Light este o competiţie a Philips în parteneriat cu Asociaţia LUCI (Comunitatea Internaţională pentru Iluminat Urban), prin care se recompensează utilizarea creativă a luminii ca instrument pentru regenerarea urbană. Oraşul Baia Mare a primit premiul pentru planul general de iluminare a centrului oraşului. Cea de-a 13 ediţie a City.People.Light Awards s-a desfăşurat pe 25 septembrie la Helsinki, Finlanda. Designul de iluminat al proiectului oraşului Baia Mare a fost realizat de Mitru Ildiko, arhitect-şef al proiectului.

Proiectul face parte din planul urbanistic general care a început în 2005 şi reprezintă o componentă culturală a reconstrucţiei centrului oraşului Baia Mare în totalitate. Scopul acestui proiect a fost restaurarea şi readucerea în atenţie a celui mai important monument al oraşului – Biserica “Sfântul Ştefan” – edificiu legat de naşterea şi atestarea documentară a oraşului.

Iluminatul oferă o atmosferă ambientală care evidenţiază clădirile, copacii, rutele importante şi scoate în evidenţă principalele repere ale oraşului: Turnul Sf. Ştefan, ruinele Bisericii Sf. Ştefan şi ale celorlalte două biserici care au fost descoperite - Biserica Sf. Ecaterina şi Biserica Sf. Martin. Designul de iluminat a fost creat de Mitru Ildiko, arhitectul-şef al proiectului.

PREMIILE PENTRU LOCURILE I ŞI II S-AU DUS ÎN SPANIA ŞI FRANŢA

Câştigătorul locului I este “New Nightscape” din Avila, Spania. Rafael Gallego, Lighting Designer pentru planul general de iluminare al oraşului Avila, a declarat că prin acest proiect se urmăreşte dezvoltarea iluminatului stradal existent în mediul urban, având atât un scop funcţional, cât şi arhitectural. De asemenea, noul plan de iluminare consolidează valorile culturale remarcabile ale oraşului, păstrând filosofia de conservare care a lăsat oraşului un patrimoniu însemnat.

Pe locul al II-lea a fost “Evadarea artistică din amurg” din Valenciennes. Planul general de iluminat a presupus renovarea a 41 de sisteme de iluminat arhitectural deja existente şi crearea altor 9 proiecte arhitecturale de iluminat. Proiectul include iluminatul a două dintre principalele rute nocturne din centrul oraşului, de 1.100 metri, respectiv 700 de metri lungime. Interactivitatea luminilor oraşului cu locuitorii inspiră oamenii să se plimbe noaptea prin oraş, pentru a descoperi încă o dată măreţia moştenirii lor arhitecturale. Designul de iluminat a fost realizat de studioul de iluminat francez CONCEPTO.


Preluare: adevarul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și