Reprezentanţii firmei de salubritate s-au gândit totuşi la un artificiu, pentru ca oamenii să nu stea cu mormanele de gunoaie sub geamuri, în noaptea dintre ani: au strâns tot şi le-au depozitat pe o rampă ilegală de la marginea oraşului, unde s-a format un munte de mizerie. Autorităţile au decretat imediat starea de urgenţă.

Greu de crezut, dar în Baia Mare aşa se colectează deşeul menajer. Gunoiul este împrăştiat pe asfalt ca mai apoi să fie luat cu un buldoexcavator. În urmă, şoseaua rămâne mânjită şi presărată cu gunoaie. După ce este încărcat, gunoiul este dus pe rampă situată la ieşirea din oraş, pe malul râului Săsar. Aşa s-a format acolo un munte artificial, devenit coşmarul localnicilor. Este o soluţie de avarie, spun autorităţile, care se plâng că nu au ce să facă momentan.

"Ei erau oricum delegaţi de către Consiliul Local Baia Mare doar pe deşeul stradal. Deşeul stradal nu intră în atribuţile ADI-ului, în consecinţă nu putem nici să ne opunem, nici să dăm autorizări", a declarat Romeo Dobocan, ADI Deșeuri Maramureș. Primăria Baia Mare a decis ca Serviciul Public Ambient Urban să facă serviciile de salubrizare după ce firma care se ocupa de acest segment a sistat operaţiunile în urmă cu două săptămâni, invocând datorii de peste 15,5 milioane de lei. Operatorul economic ar fi de acord să reia activitatea, dar doar în anumite condiții.

Anul Nou vine cu o nouă veste proastă băimăreni

"Au vrut să ne dea doar jumătate de milion când noi am cerut la acel moment 5,7 milioane din care au mai rămas cam 3,9 pe care insistăm să le luăm", a declarat Mihai Apan, directorul firmei de salubrizare. Între timp, municipalitatea a fost deja amendată cu 50 de mii de lei pentru depozitarea gunoiului pe o platformă ilegală. De asemenea, până în data de 25 ianuarie are obligația să ecologizeze întreaga zonă, doar că la câteva zile după sancțiunea primită, gunoaiele tot acolo erau depozitate.

"Noi am dat amendă și am stabilit niște măsuri la primăria Baia Mare. Modul în care se colectează știm că nu e ok. Sunt străzile pline de gunoaie, dar conflictul ăsta nu stă în puterea noastră", a declarat Marcela Crișan, Garda de Mediu Maramureș. Iar Anul Nou vine cu o nouă veste proastă băimăreni. La ultima ședință de Consiliu Local a fost stabilită dublarea taxei pentru colectarea deşeurilor menajere.


Preluare: observatornews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și