Oamenii au pichetat sediul unei agenţii bancare situate pe bulevardul Traian îmbrăcaţi în negru, aducând un „moment de reculegere” în amintirea statului de drept care îşi apăra cetăţenii împotriva abuzurilor. Mai mult decât atât, clienţii îndatoraţi peste cap au semnat un memoriu care urmează să fie remis parlamentarilor din judeţ, în speranţa aflării unei soluţii.

Vineri, 13 martie, oamenii s-au adunat din nou pentru a găsi împreună soluţii, îmbrăcaţi, totodată în... haine de doliu. „E o formă de boicot a băncilor, la fel ca şi găleata cu monezi, pichetarea băncilor, a BNR-ului, neplata ratelor sau plata câte unui franc. Toate au început de la creşterea francului, iar statul român nu a făcut nimic pentru noi, nici BNR şi nici nu va face, lucru care se şi vede. Au fost ştiri două-trei săptămâni, după care gata! Nemulţumirea noastră este că nu ne-am culcat brutari şi să ne trezim finanţişti, astfel încât să ştim ce înseamnă toate prevederile contractului de credit. Am scos un credit în valoare de 1,7 miliarde lei vechi, am dat până acum 2 miliarde în şapte ani, iar dacă vreau să achit mâine, voi avea 3,8 miliarde. Dacă mai stau 18 ani, voi avea 7 miliarde. Dacă ştiam ce se întâmplă, mergeam la cămătarii din colţul străzii. Am început de la o rată lunară de 1.240 lei şi am ajuns la una de 2.700 lei. N-am semnat nimic cu banca, pentru că în actul adiţional scria că nu pot acţiona banca în instanţă”, a scris B.E. din Baia Mare.

Se caută o soluţie legislativă...

Atât ea, cât şi alte persoane prezente la acţiunea de protest, au venit cu pancarte pe care scrie „Sunt în doliu şi păstrez un moment de reculegere în amintirea capacităţii statului de a-şi proteja cetăţenii”. Oamenii au semnat memoriul care urmează a fi trimis parlamentarilor de Maramureş, cărora oamenii le cer sprijinul în calitatea lor de reprezentanţi ai cetăţenilor. „Considerăm însă că există posibilitatea de a găsi o cale legislativă care să împartă povara financiară survenită în urma exploziei neaşteptate a cursului CHF/LEI în mod egal între împrumutaţi şi împrumutatori, respectiv noi şi băncile creditoare în această monedă. (...)Menţionăm că, actualele propuneri de soluţionare a crizei creditelor în valută, venite din partea unor parlamentari români, dar şi din partea sistemului bancar – cum ar fi: legea falimentului personal, conversia credituluiîn moneda naţională la cursul BNR din ziua conversiei, restructurarea creditului sau prelungirea termenului de rambursare a creditului - nu aduc soluţii viabile pe termen mediu şi lung pentru niciunii din românii cu credite în valută (fie ele franc elveţian, dolar sau euro, cele mai promovate de către băncile creditoare). Vrem să vă atragem atenţia şi asupra ultimelor evoluţii negative ale cursului dolarului, a cărui creştere fulminantă de la începutul acestui an conduce la ipoteza că şi creditaţii în dolari vor ajunge în situaţia similară nouă, a celor creditaţi în CHF. Drept pentru care, nu considerăm exagerată temerea noastră că aceste evenimente vor conduce, în viitorul foarte apropiat, la o criză naţională a împrumutaţilor din România”, se arată în memoriul grupului de clienţi cu credite în franci elveţieni din Baia Mare.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și