După ce ani la rând construcţia unei gropi ecologice în Maramureş s-a dovedit a fi un proiect eşuat, proiectul depozitului ecologic a fost semnat pentru finanţare. Ministrul Mediului, Rovana Plumb, a semnat contractul de finanţare a depozitului ecologic ce urmează a fi aşezat în judeţul Maramureş. Autorităţile promit că în anul 2015 acesta va fi şi funcţional, însă, până atunci, proiectul nu scapă de etapele birocraţiei.
Veste bună pentru Maramureş. Consiliul Judeţean Maramureş a primit Ordinul 2930 din 12 decembrie 2013 al Ministrului Mediului şi Schimbărilor Climatice Rovana Plumb, prin care se aprobă finanţarea proiectului „Sistem de Management Integrat al Deşeurilor în judeţul Maramureş” în cadrul Programului Operaţional Sectorial „Mediu” - Axa Prioritară 2. Valoarea totală a proiectului este de 51.740.637 euro, fără TVA, din care valoarea eligibilă POS Mediu este de 47.036.482. Contribuţia financiară a Consiliului Judeţean Maramureş, beneficiarul acestui proiect este de 4.704.155 euro, cheltuieli eligibile nefinanţate.
Scopul proiectului este de a implementa un sistem de management integrat al deşeurilor la nivelul întregului judeţ, în scopul conformări cu obligaţiile asumate în Tratatul de Aderare şi cu obiectivele stabilite prin Programul Operaţional Sectorial Mediu. Proiectul va cuprinde toate măsurile necesare privind colectarea deşeurilor, colectarea separată, transportul, transferul, tratarea precum şi depozitarea deşeurilor. Proiectul va fi sprijinit de un cadru instituţional îmbunătăţit bazat pe management regional şi va lua în considerare nevoia unui grad ridicat de conştientizare şi participare publică. Întreaga populaţie a judeţului - de aproximativ 512.964 de locuitori va fi acoperită de acest proiect.
Preşedintele Consiliului Judeţean Maramureş, Zamfir Ciceu, a declarat că termenul de finalizare a lucrărilor acestui proiect este anul 2015, astfel că de la această dată, depozitul ecologic ce va fi amplasat în satul Sârbi, aparţinător de Fărcaşa, ar trebui să devină funcţional.
Potrivit proiectului, este prevăzută implementarea unui sistem de colectare şi transport a deşeurilor de pe toată raza judeţului. Autorităţile urmăresc construirea a două staţii de transfer la Târgu Lăpuş şi Moisei, o staţie de sortare şi transfer la Sighetu Marmaţiei şi şapte centre de colectare a deşeurilor voluminoase în Baia Mare, Şomcuta Mare, Târgu Lăpuş, Sighetu Marmaţiei, Borşa, Vişeu de Sus şi Seini. Celula principală va fi în localitatea Fărcaşa, satul Sârbi unde va fi construit un Centru de Management Integrat al Deşeurilor ce va cuprinde o rampă ecologică, o staţie de tratare mecano - biologică şi o staţie de sortare a deşeurilor reciclabile.
Preluare: InfoMM.ro