Proiectul de alimentare cu apă a fost realizat pe localităţile Bârsana şi Năneşti, iar suma investită a fost de aproximativ 2.900.000 dolari.

Primarul nou ales, Teodor Ştefanca, a precizat că se evaluează situaţia în teren şi se fac eforturi pentru îmbunătăţirea reţelei existente, astfel încât localnicii să poată beneficia de apă la robinete. Sunt 600 de familii din Bârsana racordate la reţea, iar în perioada secetoasă rămân fără apă, din cauza scăderii debitului.

În momentul vizitei noastre apa în întreaga comună era oprită de câteva zile şi bazinele de acumulare nu erau pline pentru a putea fi repornită reţeaua. Este un fapt revoltător, având în vedere că în această perioadă comuna este intens vizitată de turişti, iar proprietarii de pensiuni sunt nevoiţi să care apă cu bidoanele pentru ca aceştia să-şi poată face igiena minimă. Este ruşinos ca aceştia să plătească tariful de cazare şi să nu poată face nici măcar un duş.

„Este nevoie de noi foraje, la o adâncime mult mai mare”

Primarul Ştefanca a precizat că bazinul de înmagazinare a apei din Bârsana are capacitatea de 650 mc, iar cel de la Năneşti 1.560 mc. În perioada secetoasă, nu se adună apă suficientă astfel încât reţeaua să fie funcţională şi se impune oprirea furnizării. Sunt 9 foraje până la 10 m adâncime, care nu fac faţă consumului. Reţeaua este improprie funcţionării şi este nevoie de noi foraje, la o adâncime mult mai mare, pentru corectarea deficienţelor reţelei.

„Urmează să întocmim un proiect pentru a putea investi în foraje care să-şi dovedească utilitatea. Intenţionăm, de asemenea, elaborarea unui proiect pe fonduri europene, de extindere a canalizării pe fonduri europene, prin care am putea accesa 1.000.000 euro. Oamenii se plâng de faptul că nu au apă şi, de câteva zile, am organizat o şedinţă publică, prilej cu care am explicat exact situaţia din teren şi care vor fi paşii pe care îi vom urma pentru rezolvarea problemelor.

Vom face în viitorul apropiat două foraje mult mai adânci, ca să putem suplimenta debitul de apă. În plus, am comandat deja instalaţii şi pompe care să ne permită realizarea unor reparaţii urgente, în valoare de 35.000 lei. Forajele ne-ar mai costa în jur de 5.000 euro. Sunt sume pe care trebuie să le direcţionăm rapid cu această destinaţie, pentru a remedia cât de cât situaţia”, a precizat primarul Ştefanca.

O altă problemă care trebuie corectată este cea a branşamentelor ilegale, care trebuie descoperite în perioada următoare, astfel încât toată lumea să intre în legalitate. Tariful stabilit la apă este de 3,5 lei/lună, însă nu li se mai percepe localnicilor din aprilie, tocmai pentru că apă nu mai curge la robinete. Primarul a dat asigurări că nu se vor mai percepe taxe la apă până când nu se vor rezolva problemele legate de furnizarea ei. O altă intenţie a autorităţilor este aceea de a micşora tariful, astfel încât oamenii să plătească mai puţin, după ce fiecare gospodărie va fi branşată legal şi va putea fi urmărită din punct de vedere al consumului.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și