Şeful statului a declarat, la Digi24, că primul ministru nu a obţinut rezultate concrete în timpul turneului său asiatic, punctând că este vorba de un turneu catastrofal ca eficienţă.

„Catastrofal ca eficienţă. Păi, te-ai dus în Azerbaidjan: nenea Alyev, am în traistă un combinat, vrei să-l cumperi, am venit cu el la pachet? Te-ai dus în Kazahstan- domnule preşedinte eu am rezolvat problema cu Rompetrolul, nu mai plătiţi 580 milioane, ci numai 200 milioane. Te duci în China, vrem să ne faceţi reactoare. Domnule, câtă minte trebuie să-ţi lipsească ca să nu înţelegi că avem tehnologii diferite. China utilizează uraniu îmbogăţit, iar România utilizează uraniu neîmbogăţit”, a spus şeful statului, care a adăugat că dacă China ar produce, prin absurd, reactoare pentru România, ţara noastră ar deveni dependentă de importul de combustibil întrucât nu produce uraniu îmbogăţit.

Traian Băsescu a ironizat şi declaraţia lui Victor Ponta legată de parteneriatul strategic cu China.

„Mai e puţin şi unii fac parteneriatul strategic şi probabil îl înlocuiesc pe cel cu SUA (...) Deci, sunt două parteneriate strategice care nu ar merge unul cu altul în acelaşi Cabinet”, a spus preşedintele României.

Acesta a punctat faptul că premierul a plecat în turneul din Asia fără mandat şi că aceste lucruri nu pot fi tolerate pentru că există un acord de cooperare instituţională. „A plecat fără mandat, deşi Curtea Constituţională a precizat clar că trebuie să aibă mandat. Deci, sunt lucruri care nu pot fi tolerate doar pentru că avem un acord de cooperare instituţională”, a spus Băsescu. Preşedintele a precizat că nu a fost consultat de către ministrul de Externe, Titus Corlăţean, „nici legat de mandat sau ce au de făcut acolo”, adăugând că „o vizită de preşedinte sau premier se pregăteşte”.

Drept exemplu, Traian Băsescu a vorbit de vizita sa în China, în urma căreia deficitul comercial între cele două ţări s-a redus şi trendul continuă.

Şeful statului a ţinut să adauge că reprezintă o reuşită faptul că Victor Ponta a fost primit de preşedintele Chinei, subliniind faptul că România continuă să fie respectată.

„Categoric e o reuşită (nr-faptul că premierul a fost primit de preşedintele Chinei), arată că România e respectată şi în Azerbaidjan şi în Kazahstan şi în China, deci este foarte bine. Ar fi fost aproape o jignire să nu fi fost primit şi de preşedinte, dacă preşedintele era în ţară şi vizita era acceptată”, a mai adăugat Traian Băsescu.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și