"Ce mi se pare dubios în ce se întâmplă, dincolo de faptul că îmi repugnă uşurinţa cu care treci peste un referendum, fără explicaţie pentru popor, fără explicaţie juridică? Mă uit la funcţia de preşedinte - repet, eu nu mai candidez şi noua Constituţie nu mi se aplică - se defrişează atât de tare atribuţiunile preşedintelui încât cred că undeva, pe dedesubt, este o înţelegere de-asta murdară care se reflectă în Constituţie - "omule, rămâi candidatul nostru şi te facem preşedinte, dar chiar te alegem degeaba". Dacă toată puterea este la primul ministru şi la majoritatea parlamentară, te facem preşedinte domnul Crin Antonescu. Observ şi eu ca un politician experimentat la ce atribuţiuni renunţă comisia în defavoarea autorităţii preşedintelui. Nu poţi să faci un preşedinte ales să îl pui pe post de paiaţă la Cotroceni, să nu aibă niciun fel de atribuţiuni decât să propună Parlamentului şefii Serviciilor secrete şi ceva să mai propună", a spus Băsescu, marţi, la B1 tv, cu privire la procesul de revizuire a Constituţiei.

Întrebat dacă preşedintele PNL, Crin Antonescu, ar accepta să fie un preşedinte fără atribuţii, Băsescu a menţionat că depinde de ceea ce îşi propui în viaţă, dacă vrei un loc de muncă "acceptabil plătit", cu casă de protocol şi maşină la dispoziţie. "Poţi să te trezeşti la orice ora vrei, poţi să te culci la orice oră poţi", a adăugat şeful statului.

El a subliniat că din punctul său de vedere USL nu se va rupe, dar condiţia pentru ca liberalul Crin Antonescu să fie candidatul Uniunii la alegerile prezidenţiale din 2014 este aceea ca şefului statului să i se ia din atribuţii. "USL nu se va rupe, dar cred că una din condiţiile ca domnul Antonescu să fie susţinut de USL la Preşedinţie este să nu aibă atribuţiuni, să fie transferate la Parlament şi la Guvern. Vă pot spune că în stadiul actual este nevoie acută de un echilibru de putere între Parlament, Guvern, preşedinte", a punctat Traian Băsescu.

Cât priveşte modul în care îşi desfăşoară activitatea comisia de revizuire a Constituţiei, Băsescu a spus că este vorba de "amatorism". "Este amatorism. În primul rând, nu au plecat anunţând, poate le ţine secrete, obiectivele revizuirii Constituţiei. (...) Aveau de luat hotărârile Curţii Constituţionale şi clarificate articolele la toate, acolo unde trebuie clarificări, ca spre exemplu relaţia preşedinte-premier, relaţia preşedinte-Parlament, preşedinte-Parlament în momentul suspendării. (...) Ei au acum o abordare ca şi cum am face o nouă republică - intră în toate articolele, intră cu trăsnăi", a menţionat Traian Băsescu, întrebat cum ar caracteriza activitatea comisiei de revizuire a Constituţiei, până în prezent.

El a vorbit şi despre faptul că nu ar mai avea vreun rost să fie ales un preşedinte, dacă i se iau din atribuţiuni. "Pentru ce motiv mai alegi preşedintele? Lasă-l la Parlament, să-l pună ei acolo pe bani, pe aranjamente, cum se puneau preşedinţii de consilii judeţene înainte, când cu bani, când cu aranjamente, când cu nu ştiu ce. De asta am susţinut atunci: "nu, domnule, presedintele consiliului judeţean trebuie să fie ales, ca să se termine cu acel tip de numire a preşedinţilor consiliilor judeţene pe înţelegerea dintre consilieri". La fel se va ajunge cu preşedintele României dacă dăm la Parlament, sau un presedinte defrişat de atribuţiuni nu văd ce rost ar mai avea", a explicat preşedintele Băsescu.

Întrebat dacă Constituţia care este acum în vigoare i-a permis să fie un preşedinte puternic, Traian Băsescu a menţionat că în unele domenii da, dar mai puţin în zona economică. "Dar am putut influenţa destule lucruri datorită atribuţiunilor preşedintelui. Ştiţi că nu-i obligatoriu ca preşedintele să aibă neapărat scrise foarte multe atribuţiuni, ci capacitatea de a influenţa datorită atribuţiunilor pe care le are. (...) Discuţi cu Guvernul, discuţi cu lideri ai majorităţii parlamentare şi trece o lege, se atinge un obiectiv. (...) Preşedintele nu-i un om care trebuie să stea în borcan", a adăugat Băsescu.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și