Oricine dintre noi ar putea candida cu un program electoral în care să promită cale ferată electrică Sighet-Salva, autostradă Sighet-Braşov, eventual un aeroport în apropierea Sighetului (la câţiva km, fireşte!), construirea unui spital nou, construirea unui Mall, şcoli noi, moderne, trotuare rulante, parcuri, piste pentru biciclişti, panouri electrice...lunare (să funcţioneze noaptea, când e luna vizibilă).

Cine ar crede?...Nimeni...Cine crede programele electorale ale actualilor candidaţi? Înainte aşteptam campaniile electorale pentru că aveam ocazia să-mi reînnoiesc „parcul” de pixuri. Acum toate se întâmplă pe facebook. E mai ieftin…

Din bazaconiile electorale am ales câteva. Parcă-s realizate de elevi de şcoală primară. Te apucă lehamitea când vezi că unii cred că ne pot prosti cu nimicuri de genul:

-Un candidat are sloganul: “Salvează Bucureştiul de politicieni”.
Problema e că cine face îndemnul vrea să devină politician.

-„Soluţia serioasă pentru Bucureşti”.
În sfârşit, bucureştenii pot fi liniştiţi, după atâtea soluţii neserioase, dar multe, a apărut şi soluţia serioasă.

-Două partide promit că vor fi construite 8 (opt) spitale regionale, că medicii vor avea salarii de până la 3600 de euro.

Mă bucură faptul că gogoaşa electorală nu spune că salariile medicilor vor începe de la 3600 de euro. Până la urmă, dacă era vorba de lei şi tot ne-ar fi bufnit râsul…Aşa ne vine să plângem gândindu-ne că tot ăştia vor decide soarta noastră…

-Se merge cu minciunile electorale până în 2020, când Bucureştiul va avea un spital cu 2500 de paturi, plus un campus medical.

Uau! Banii cine-i dă? Tratamentul pentru ei e gratuit?

-Tot despre salariile medicilor: rezidenţii vor avea un salariu de 1200 de euro.
Acum au 1200 de lei şi hopa! Vor avea 1200 de euro! Să fim serioşi…

-Infiinţarea Fondului Român de Dezvoltare Urban Rural
Ni se explică despre ce-i vorba:
Se va utiliza pentru investiții strategice și pentru a acoperi deficite de finanţare în zone critice şi va ajunge la active de peste 11 miliarde de euro în 4 ani. Banii vor proveni din investiţii private.
Aiureală! Ţărişoara nu poate da cei 6% din buget pentru educaţie niciodată! La sănătate, la fel! În afară de asta, dacă vorbim de investiţii private, cum vor fi convinşi privaţii să dea banii?

-Țintirea ajutoarelor de stat
Adică
Alocarea a 1 miliard euro în ajutoare de stat se vor traduce în cel puţin 2 miliarde de euro investite pe parcursul următorilor 4 ani.

Caritas-ul din anii 90 lasă urme şi azi...

-Reducerea cu 50% a numărului de impozite şi taxe
Un partid a votat anularea a 100 se taxe în Parlamentul actual şi opoziţia a fost foarte guralivă după, îngrijorată de starea bugetului. Dacă scad la jumătate taxele şi impozitele, nu se vor aduna şi mai puţini bani la buget?

-Partidul (nu spun care) la punctul 15 din cele 100 puse pe lista promisiunilor zice că se vor lua măsuri concrete pentru reducerea declinului demografic și sprijinirea familiilor tinere active economic.

Măsurile concrete nu apar în text. Sigur se mai lucrează la ele…

Alte câteva idei-beton din lista de 100, cu numărul de ordine corespunzător din compunerea partidului

-17. Introducerea voucherului cultural. Fiecare elev va primi la începutul anului şcolar un pachet de 6 vouchere pentru a putea participa împreună cu unul dintre părinţi la evenimente culturale (ex: teatru) sau pentru a vizita obiective turistice sau educative. În ziua activităţii culturale, părintele va avea programul de lucru redus la 4 ore.

Cine vrea să meargă la evenimente culturale n-are nevoie de „vaucere”. Văd că partidul e hotărât să cheltuiască aiurea banii. Nu banii lui, ci banii votanţilor.

-18. Creşterea alocaţiilor pentru toţi copiii, la valoarea de 200 de lei, această creștere fiind acordată prin tichete sociale destinate achiziționării de rechizite, haine, alimente, etc

Acuma, serios...Sper că s-a gândit partidul şi la înfiinţarea unei Agenţii Guvernamentale care să se ocupe de acordarea tichetelor alea... E uşor să promiţi. Dar de la 84 la 200 e ceva diferenţă...Nu era mai atrăgător electoral dacă în loc de 200 se promiteau 2000 de lei?

-35. Construirea de noi săli de judecată, pentru decongestionarea instanțelor și îmbunătățirea condițiilor de desfășurare a actului de justiție
-36. Alocarea de noi posturi de magistrați și grefieri, pentru a scurta termenele de judecată ale proceselor
-39. Construirea a 1-2 penitenciare, pentru îmbunătățirea condițiilor de detenție

Propunerile 35, 36 şi 39 mă duc cu gândul la întrebarea câţi bani are ţara asta a mea şi cum de nu s-a gândit nimeni până acum să facă ce se va face…

-55. Stoparea migrației medicilor prin DUBLAREA SALARIILOR acestora de la 1 iulie 2017 și reașezarea profesiei de medic în sistemul de salarizare românesc pe o grilă rațională
-56. Creșterea salariilor asistenților medicali în medie cu 20%, anual, începând cu 1 iulie 2017 până la dublarea acestora

Aha...Bani avem; voinţa politică a lipsit...

-59. Investiția în profesor – creșterea anuală a salariilor în medie cu 20% începând cu a doua jumătate a anului 2017, până la dublarea acestora, însoțită de evaluarea corpului didactic

Aceeaşi concluzie ca după 55. şi 56.

-61. Generalizarea învățământului obligatoriu de la 4 ani cu asigurarea de locuri în grădinițe și suplimentarea cu 18 000 a locurilor în şcoli, astfel încât să ajungem la învăţământ într-un singur schimb în toate școlile!

Suplimentarea cu 18000 a locurilor în şcoli sper că nu trebuie înţeleasă ca mărirea colectivului de elevi în clasă, desi nu m-aş mira…

-62. Introducerea examenelor de admitere la licee, diferențiate, în funcție de liceul pe care-l urmează. Introducerea Bacalaureatului diferențiat, în funcție de profilul liceului, cu acces diferit spre universități

Asta da! Ceva real, în sfârşit!

-91. Sprijinirea capitalului autohton pentru investiții în străinătate

Cred că ar fi mai bine să fie sprijinit capitalul autohton pentru investiţii în România. Crede cineva că aşteaptă străinătatea investitorii din România?

-92. O nouă lege a turismului

Altă lege a turismului se poate face, dar se face degeaba, atât timp cât nu-i infrastructură rutieră, feroviară, atât timp cât pe alocuri domneşte dorinţa de căpătuie rapidă a celor care lucrează în domeniu, atât timp cât curăţenia rămâne doar un concept teoretic pe alocuri.

Parole, parole, parole... Un cântec de dragoste cântat şi de Dalida. Tot de dragoste e vorba şi în compunerea de 100 de puncte din care am ales doar câteva. Cuvinte, cuvinte, cuvinte...Promisiuni făcute din dragoste pentru noi, sau din dragoste pentru nişte locuri cu vacanţe multe şi lungi, cu program flexibil, cu răspundere ioc , cu pensii după terminarea mandatului/mandatelor?

Totul e clar acum. Până acum nu s-a făcut, dar de-acum încolo se va face! Nu s-a făcut pentru că ceilalţi au fost de vină. „Dacă ne votaţi pe noi, vom face tot ce v-am promis” ne spun toate partidele. Chiar notiunea de partid are la noi un miros urât, dacă ne uităm cu câtă lipsă de conştiinţă se mută unii de la la un partid la altul.

Posibil ca pe 11 decembrie să fie zăpadă în calea alegătorului singuratic îndreptându-se spre vot. Poetul francez François Villon se tot întreba „Dar unde sunt zăpezile de-altădată”. Românul zgribulit poate se va-ntreba ceva mai prozaic: unde sunt pixurile de-altădată?

Măcar mai demult ne alegeam cu ceva...

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și