În urmă cu trei decenii, Baia Mare şi-a câştigat renumele de capitala sportivă a provinciei, având realizări notabile pe plan internaţional la numeroase discipline. Pe Stadionul „Dealul Florilor” de odinioară, echipa FC-ului era egala celebrei Real Madrid, Minaur câştiga trofee europene, cluburile de gimnastică, atletism, înot au dat nume cu care ne-am mândrit la olimpiade. Eram de neîntrecut la popice, oină sau tir, sporturi pe care le dominam fără drept de apel.
Toate acestea însă au intrat, în anii `90 într-un declin dramatic. Cu rare excepţii, date de sporturi individuale, cum ar fi culturismul spre exemplu (cu Vasile Ardel, campion european, în 1996), am reuşit să avem performanţe notabile la nivel internaţional.
Principala cauză a actualei stări în care se află sportul băimărean este dată de lipsa finanţării. Puţine cluburi se pot lăuda cu faptul că reuşesc a menţine la un nivel decent calitatea performanţei în campionatele naţionale. Echipele de handbal şi rubgy au avut realizări importante şi în perioada de criză economică, aducând în Baia Mare trofee de campioni. Acum, la final de 2016, facând o minimă trecere în revistă a potenţialului sportiv la nivel de cluburi, constatăm că nu putem emite pretenţii la aproape nicio disciplină. Doar la rubgy şi câteva sporturi mai degrabă individuale (karate, inot, aerobic) putem avea speranţe atunci când vine vorba de competiţii puternice. În rest...
Echipele de fotbal şi handbal, cândva mândria oraşului, au dispărut. Copiii şi juniorii de la micile cluburi se antrenează pe unde pot, cu eforturi financiare susţinute de părinţi. Municipalitatea nu se implică deloc. Decât la nivel declarativ. După 3-4 ani, în care s-au infuzat milioane de euro în cluburile de handbal, când am câştigat campionatul la nivel naţional, totul a rămas în aer. Care a fost beneficiul? Niciunul. Acum trăim din amintirea unor echipe frumoase care au umplut cu spectatori Sala „Lascăr Pană”. Şi atât. Iar cei care ar trebui azi să îşi asume responsabilitatea revigorării sportului băimărean au alte preocupări. Puţini sunt aceia care se gândesc la un proiect major, pe termen lung, care să ne dea din nou cluburi puternice.
„Este momentul zero. Am investit mult în câteva cluburi, iar rezultatele s-au văzut. Dar când am încetat finanţarea, totul s-a năruit. Trebuie să o luăm de la capăt, metodic. Şi e de datoria noastră, ca şi aleşi locali, să facem asta. În primul rând, bazele sportive necesită reabilitare. Pe lângă Stadionul „Viorel Mateianu”, deţinem terenul aflat în imediata apropiere (Terenul II), terenul şi pista de atletism de lângă arena rugby, terenul de la Grupul Şcolar „Gheorghe Lazăr”, gazonul de la Ferneziu, unde putem avea baze sportive pentru copii şi juniori. Dar nu numai. Există un interes general la nivelul municipiului faţă de practicarea sportului. Cu siguranţă o astfel de investiţie îi va bucura pe mulţi băimăreni”, afirmă Adrian Todoran, consilier local din partea Partidului Mişcarea Populară.
Acesta declară că va propune colegilor din Consiliul Local şi executivului Primăriei prioritizarea reabilitării bazelor sportive din oraş, astfel încât investiţia să fie cuprinsă în viitorul buget. „Trebuie să ne gândim de pe acum înspre ce orientăm bugetul de investiţii din 2017. Grupul de consilieri locali ai PMP va susţine dirijarea sumelor necesare pentru refacerea acestor baze sportive lăsate în paragină, năpădite de bălării sau transformate în pationare de noroi. Sunt o ruşine a oraşului şi vom aloca bani pentru aducerea lor la un nivel decent. Cred că este primul pas pentru revigorarea sportului băimărean, pentru formarea unor valori cu care să ne putem mândri, fără să mai cheltuim sume colosale cu jucători veniţi din alte părţi. Cu sportivii noştri vom putea face performanţă sustenabilă în timp”, mai spune Adrian Todoran, liderul Partidului Mişcarea Populară Maramureş.
A consemnat: Cătălin MAN.