Spitalul Orăşenesc Vişeu de Sus este un astfel de exemplu, pentru că unitatea beneficiază de sprijinul autorităţilor locale.

„În general, medicii tineri solicită locuinţă şi la noi există posibilităţi de a le asigura locuinţă. Nu tot timpul ce li se oferă corespunde cu idealul lor, dar noi încercăm şi putem spune că este o problemă rezolvabilă printr-o implicare mai atentă din partea noastră şi a Consiliului Local. Iar apare şi partea cu salariul. Medicii tineri, când vin după rezidenţiat, vin din centre universitare unde cunosc deja situaţia colegilor specialişti şi-şi doresc să se apropie de salarizarea medicilor din clinicile universitare.

Aici am reuşit, prin interesul celor de la primărie, să le oferim ceva în plus faţă de salariile care se pot da de către spital. Există disponibilitate, dar iar nu ştim cât timp vor fi aceste rezerve financiare şi cât o să putem duce politica aceasta de suplimentare. Un al treilea aspect care este foarte important, unde avem reuşite mai puţine, este cel legat de dotarea cu aparatură modernă. Tinerii medici îşi doresc să lucreze în condiţii performante de dotare. Este vorba de bani pentru achiziţionarea de aparatură medicală nouă, performantă, care este foarte scumpă”, a declarat Vladimir Macovei, directorul medical al Spitalului Orăşenesc Vişeu de Sus.

Doar doi rezidenţi au rămas la Vişeu

O speranţă pentru spitalele mici o reprezintă medicii rezidenţi, dar reuşitele spitalelor pe acest plan sunt rarităţi. Până acum, în cazul spitalului din Vişeu, doar doi rezidenţi au ales să rămână la unitatea spitalicească.

„Noi am reuşit să atragem un medic anestezist. Pe restul specializărilor mai avem nişte opţiuni. Există varianta medicilor rezidenţi pe post, care aleg spitalele periferice şi pe care de fiecare dată îi aşteptăm să vină cu adevărat, să se reîntoarcă la noi, după ce îşi încheie stagiul de pregătire. Din experienţa avută, prea puţini s-au şi întors; cred că avem doar două cazuri de acest fel. Dar noi tot rămânem cu speranţa. Chiar avem un cardiolog în aşteptare, care sperăm că vrea să revină, şi, la fel, un specialist de boli infecţioase. Mai suntem în discuţii şi cu un medic pediatru, care ar putea veni din toamnă, după ce îşi încheie rezidenţiatul, dacă reuşim să o convingem pe doamna doctor să rămână”, a mai declarat Vladimir Macovei.

Spitalul din Borşa acoperă la limită necesarul de medici

O situaţie similară se întâlneşte şi în cazul Spitalului de Recuperare Borşa. Aici însă, unitatea spitalicească este subordonată Ministerului Sănătăţii şi nu poate oferi prea multe facilităţi. Cu toate acestea, spitalul a reuşit să acopere la limită necesarul de medici, pentru a funcţiona cu toate secţiile. „Am scos la rezidenţiat posturi pentru toate specializările, dar nu vin. De exemplu, nu a venit anestezistul. Medicul care trebuia să vină a stat doar două săptămâni cu preaviz, pentru că şi-a depus demisia.

Noi aparţinem de minister şi nu putem să stimulăm medicii cu locuinţe, de exemplu, cum fac alte spitale. Au fost momente în care pe unele secţii nu am avut medic, respectiv pe pediatrie şi pe obstetrică-ginecologie, dar am reuşit în cele din urmă să aducem medici. Acum avem specialişti pe toate secţiile”, a declarat Ana Pop, managerul Spitalului de Recuperare Borşa.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și