Jocurile video, considerate uneori dăunătoare pentru copii, sunt în schimb benefice pentru persoanele în vârstă de peste 50 de ani, mobilizând şi ameliorând capacităţile cognitive ale acestora, afirmă autorii unui studiu american publicat miercuri.

Cele câteva sute de persoane în vârstă de peste 50 de ani care au fost monitorizate de cercetătorii de la Universitatea Iowa din Statele Unite au prezentat semne de îmbunătăţire a capacităţilor lor cognitive şi o întârziere de câţiva ani a declinului mintal asociat cu bătrâneţea.

În acest studiu, 681 de persoane, care aveau o stare bună de sănătate, au fost repartizate în patru grupuri ţintă, în interiorul cărora au fost separate în două subgrupuri: unul pentru persoanele între 50 şi 64 de ani şi altul pentru persoanele de peste 65 de ani.

Indiferent de viteza de pornire a jucătorului, afirmă Fredric Wolinsky, profesor de sănătate publică la Universitatea Iowa, principalul autor al acestui studiu publicat în revista PLOS One, "antrenamentul permite unui jucător să îşi crească viteza cu 70%".

Testate pe parcursul unui an, grupurile care au jucat cel puţin 10 ore acest joc video au câştigat cel puţin trei ani de sănătate mintală. Grupul care a jucat cu patru ore mai mult a câştigat chiar patru ani faţă de momentul în care se declanşează declinul cognitiv, potrivit acestui studiu.
"Nu am prevenit doar declinul lor, dar le-am accelerat şi facultăţile mintale", afirmă Fredric Wolinsky. "Avantajul jocurilor video, pentru cei mai în vârstă, pare să rezide în această accelerare a capacităţilor cognitive, care poate la rândul ei să favorizeze o vedere mai panoramică.


Preluare: ziarulevenimentul.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și