„Am reuşit să dormim numai câteva minute şi ne-am trezit”, a afirmat o femeie pentru canalul de televiziune NTV, evacuată de la domiciliul său cu copiii şi care s-a adăpostit într-o sală de sport din oraşul Halle (est) cu alte câteva sute de locuitori afectaţi de creşterea nivelului râului Saale care ameninţă oraşul industrial din fosta RDG.

Autorităţile locale s-au pregătit pentru ce este mai rău, în timp ce anumite zone ale oraşului vechi sunt deja puternic inundate. Până la 30.000 de persoane ar putea fi evacuate dacă digurile, întărite cu saci de nisip, încep să cedeze.

La nord-est, oraşul Bitterfeld a fost de asemenea ameninţat în timp ce o creştere a nivelului apelor fluviului Elba este aşteptată şi ar urma să continue până la sfârşitul săptămânii, menţionează DPA. În toată regiunea, mii de voluntari au ajutat la instalarea de saci de nisip pentru a proteja digurile şi a împiedica producerea celor mai grave inundaţii. Aceste inundaţii, care vor face subiectul unor discuţii în Bundestag (Camera Deputaţilor), au avut deja consecinţe economice.

Traficul fluvial a fost puternic perturbat de aceste creşteri ale nivelului apelor: 500 de nave sunt blocate, potrivit ziarului regional Rheinischer Post de joi, care citează un raport al Ministerului Transporturilor. Traficul a fost întrerupt pe Dunăre, în zone ale fluviilor Elba şi Rin, precum şi Neckar, Main şi Weser.

În Republica Cehă ar putea surveni o perioadă de uşoară ameliorare, după cinci zile de creştere a nivelului apelor care a cauzat moartea a cel puţin opt persoane. Cinci persoane sunt în continuare date dispărute joi, alte 20.000 au fost evacuate, au anunţat echipele de salvare. Totodată, mii de locuinţe au rămas fără electricitate, gaz şi apă potabilă. Elba a atins punctul culminant în mai multe oraşe din nordul ţării, în apropiere de graniţa cu Germania, la 03.00 GMT, joi, potrivit unei companii locale a apelor.

La Usti nad Labem, la aproximativ 30 kilometri sud de graniţa germană, apa a trecut miercuri de barierele speciale de protecţie. În urma evacuărilor în această regiune, 11.000 de persoane şi-au părăsit locuinţele. La Praga, viaţa a revenit la normal. Metroul a început să funcţioneze, deşi mai multe staţii au rămas închise joi dimineaţa.

În Ungaria, premierul ungar Viktor Orban a atras joi atenţia că există nouă zone cu risc de inundaţii pe Dunăre în Ungaria, relatează MTI, care precizează că, potrivit celor mai recente estimări, fluviul va atinge luni, la Budapesta, un nivel record. În cadrul unei conferinţe susţinute la Ministerul de Interne, Viktor Orban a enumerat zonele aflate în pericol: localitatea Mecser şi împrejurimile; oraşul Komarom şi împrejurimile; Esztergom, Szentendre, Kisoroszi, Budapesta şi Dunaujvaros, precum şi Almasfuzito.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și