În întreaga Grecie, clopotele bisericilor au bătut în toate lăcaşurile de cult, iar steagurile lor au fost coborâte în bernă pentru a protesta împotriva a ceea ce arhiepiscopul Ieronymos, şeful Bisericii Ortodoxe greceşti, a numit un "sacrilegiu" al fostei bazilici a Imperiului bizantin.

Astăzi "este o zi de doliu pentru întreaga creştinătate", a spus Patriarhul, care va rosti o liturghie în cursul serii la Catedrala din Atena şi va citi Imnul Acatist al Maicii Domnului.

Sfânta Sofia este "un simbol al credinţei noastre şi un monument universal al culturii", a adăugat arhiepiscopul Ieronymos.

"Pentru noi, grecii ortodocşi, Sfânta Sofia este astăzi mai mult ca oricând în mintea noastră. Inima noastră bate acolo", a declarat vineri premierul grec Kyriakos Mitsotakis pentru jurnalişti.

"Ceea ce se întâmplă astăzi la Constantinopol nu este o manifestare a puterii, ci dimpotrivă, un semn de slăbiciune", a adăugat el, acuzând Turcia că "insultă patrimoniul secolului XXI".

Organizaţii religioase şi naţionaliste au anunţat manifestaţii începând cu ora 16:00 GMT la Atena şi Salonic.

Sfânta Sofia a fost cea mai mare catedrală a creştinătăţii timp de 900 de ani, după care a fost transformată în moschee după căderea Constantinopolului în faţa expansiunii otomane. A rămas moschee până în 1934 când a fost transformată în muzeu. O instanţă turcă a ajuns recent la concluzia că transformarea în muzeu a Sfintei Sofia s-a făcut fără a se respecta legea, iar preşedintele Erdogan nu a pierdut prilejul de a declara monumentul din nou moschee. Credincioşii musulmani se pot ruga începând de vineri în Sfânta Sofia.


Preluare: AGERPRES

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și