Deşi alimentele au sosit în urmă cu trei săptămâni, repartizarea lor în teritoriu nu a început, până ce nu ajung la Ulmeni toate produsele. În caz contrar, beneficiarii, care sunt în majoritate romi, ar isca tensiuni şi ar manifesta nemulţumiri, deoarece unii primesc ajutoarele mai repede şi alţii trebuie să mai aştepte.

"O parte din ajutoarele alimentare au sosit în urmă cu trei săptămâni, însă repartiţia lor nu am început-o, deoarece aşteptăm să primim întreaga cantitate de alimente. În total, vor beneficia de ajutoarele alimentare în jur de 3000 de localnici. Ajutorul se alocă pe membru de familie, indiferent de vârstă. De aceea, în unele familii numeroase, cantităţile repartizate sunt chiar semnificative. De aceea, ne gândim la o distribuţie eşalonată a alimentelor, pentru a evita risipirea acestora. Este cunoscut faptul că unii beneficiari vând alimentele la subpreţ, deoarece au cantităţi foarte mari şi nu le pot consuma", a precizat Ionuţ Adrian Moldovan, asistent social în cadrul Primăriei Ulmeni.


"Unuia i s-a rupt roata la căruţă de atâtea ajutoare"

Situaţia ajutoarelor comunitare e ciudată, în judeţ. Există zone unde ele sunt adunate de autorităţile locale şi date cu ţârâita săracilor localităţii, mai ales acolo unde sunt romi. Ca masă de manevră la alegeri...

Dar sunt şi situaţii sensibile. În Satulung, de exemplu, primarul Bujorel Mureşan s-a încăpăţânat să nu dea ajutoarele: "Am vreo 200 de dosare de asistaţi, însă dintre ţigani. Am mulţi plecaţi în străinătate, treaba lor ce fac acolo. Eu nu le dau ajutorul, dar vin cu... adeverinţe de la Şomaj. Nu ştiu cine le dă, dar am anunţat conducerea. Nu le mai dau nici ajutoarele comunitare dacă nu vin personal. Nu mi se pare normal, pur şi simplu, să primească aici ajutoare şi să fie plecaţi din ţară".

La Şomcuta Mare, un alt loc unde e comunitate mare de romi, primarul Florin Talpoş nu ştie cu certitudine dacă se vând ajutoarele, dar presimte că aşa e: "La fel făceau înainte cu laptele praf, îl vindeau cum ieşeau cu el din primărie. Capătă cantităţi mari, pe familie, unii la ce case au, nici n-au unde depozita atâta mâncare, unuia i s-a rupt roata la căruţă anul trecut, de la atâta cantitate. Nu văd de ce n-ar vinde şi cei din Şomcuta, mă aştept la aşa ceva", spune edilul.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și