Poluarea de pe Someşul Mare a fost observată, luni, de pescari, care au sesizat autorităţile că apa râului s-a înroşit.

Şeful Sistemului de Gospodărire a Apelor Bistriţa-Năsăud, Petru Drăgan, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că hoţii de fier vechi au vrut să ajungă în interiorul minei ca să fure şine vechi, iar ca să poată intra au spart gura betonată pentru a evacua apele uzate.

"Hoţii au spart galeria noaptea ca să curgă apa şi să poată intra şi să ia fierul vechi. Nu puteau intra dacă era galeria plină cu apă. Cei de la Conversmin SA (companie care s-a ocupat de închiderea Minei Rodna - n.r.) şi-au făcut închiderile, au redirecţionat apa în puţuri, dar hoţii au spart ca să poată intra. Apele uzate din interior, adunate la nivelul galeriei 800, au ajuns în Someşul Mare. Noi suntem cu oamenii în procesul de monitorizare, am anunţat şi Conversmin. Au fost şi ei, au văzut ce se întâmplă şi supraveghem cu toţii zona", a spus Drăgan.

El a declarat că, deocamdată, nu se înregistrează mortalitate piscicolă.

"Poluarea e mai mult spectaculoasă datorită coloraţiei. Oxizii de fier, mangan şi ceilalţi care ajung în emisar sunt relativ neutri din punct de vedere chimic, nu au concentraţie periculoasă. Însă, în ce priveşte analizele chimice, nu pot să vă dau prea multe detalii fiindcă nu am nici eu. Sunt în lucru probele în laborator. Noi am mai avut astfel de situaţii şi în trecut, s-au mai repetat anul trecut tot din cauza deschiderilor ilegale ale minelor, dar nu am înregistrat mortalitate sau îmbolnăviri. Sigur că acest lucru nu înseamnă că nu se poate întâmpla de acum încolo", a declarat Petru Drăgan.

Potrivit sursei citate, specialiştii SGA monitorizează unda de poluare continuu.

"Am fost sesizaţi luni şi de atunci monitorizăm. Marţi, unda de poluare e la Rodna şi se îndreaptă spre Sângeorz-Băi. Probabil se va atenua după Sângeorz-Băi. Din experienţa de până acum, se va atenua", a spus Drăgan.

SGA Bistriţa-Năsăud a sesizat şi Poliţia, care a început o anchetă în acest caz.

"Obiectivul (Mina Rodna - n.r.) nu ne aparţine. El trebuie să fie apărat de cel care îl are în proprietate. Noi ne ocupăm de ape şi am anunţat Poliţia, care face o anchetă şi vom vedea ce se întâmplă. Am înţeles că şi cei de la Conversmin au depus o plângere", a spus el.

Drăgan a adăugat că pentru a nu se repeta astfel de situaţii trebuie închise din nou gurile de mină.

"Gurile de mină au fost închise când s-a încheiat activitatea minieră de acolo, dar nu ştiu ce trebuie făcut, poate o monitorizare mai strictă din partea proprietarilor ar trebui. Erau guri betonate şi hoţii s-au deplasat probabil cu picamere, cu scule performante, Dumnezeu ştie cu ce. Noi nu avem competenţă pe zona minieră. Nici nu avem ce căuta acolo fiindcă e o zonă cu potenţial de prăbuşire. Mă mir că nu s-au întâmplat alte dezastre", a spus Drăgan.

Potrivit sursei citate, poluarea de pe Someşul Mare se întinde acum pe zece kilometri.

"Aş putea spune că, acum, poluarea se întinde pe zece kilometri. Râul Someşul Mare e poluat cu elemente rezulatate din noroi de mină acumulat în perioada 1990-prezent. Noi am anunţat toate primăriile din aval şi suntem atenţi, în funcţie de rezultatul probelor de laborator, să-i anunţăm pe cei de la firma de apă (SC Aquabis SA - n.r.) şi oraşul Beclean care se alimentează cu apă din Someşul Mare. Ar putea fi direct afectaţi locuitorii din Beclean. Noi suntem pregătiţi să-i anunţăm. Nu are sens să facem panică inutilă, dar pe de altă parte, dacă se va apropia unda de oraş, vom anunţa şi cei de la Aquabis vor lua măsuri", a spus Drăgan.

Exploatarea Minieră Rodna nu mai funcţionează din 2006. În 2007, mai rămăseseră doar 150 de angajaţi care au scos din mină ce rămăsese înainte să se sisteze producţia. Din 1 ianuarie 2007, s-au sistat, de altfel, şi subvenţiile de la stat pentru sectorul minier. În anul 1989, la Exploatarea Minieră Rodna lucrau peste 2.200 de oameni. din care jumătate coborau în subteran.


Preluare: MediaFax

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și