Aviditatea românilor după promoții și modul în care aceștia preferă să se relaxeze, în cea mai mare parte a timpului liber, în ambianța galeriilor comerciale, aduc, an de an, profituri considerabile retailerilor. Pe locuri, fiți gata...

Îmbulzeală la oferte

Emoție la linia de start... Tensiunea crește odată cu apariția "arbitrului" (omu de la pază), care apasă pe butonul magic pentru a deschide poarta către "Raiul" cumpărăturilor. Odată butonul apăsat, zgomotul crătiților, polonicelor și al caloriferelor electrice pune stăpânire pe ambianță...

Și în acest an, în competiția acerbă pentru cele mai consistente vânzări, se aliniază peste 80 de companii, majoritatea din domeniul comerțului cu electronice, electrocasnice și electrice. Ca orice eveniment importat cu succes de către români (după Halloween sau Valentines Day), și în cazul Black Friday aria de cuprindere a ofertelor depășește imaginația americanilor, inventatorii de drept ai sărbătorii.

Nu mică trebuie să ne fie mirarea când vedem promoții la rotopercutante, bormașini, mașini de tuns iarba, polizoare, trafalete, instalații de Crăciun, perdele de lumini sau... țurțuri luminoși.

Buzunarele românilor se transformă într-o punguță fără bani atunci când vine vorba de promoții, știută fiind plăcerea "omenească" de a burduși casa, cămara, garajul, boxa de la bloc, baraca sau balconul cu tot soiul de pistoale de zugrăvit, cauciucuri de iarnă, roboți de bucătărie, prăjitoare de pâine, aparate de sendvișuri sau de copt pâine.

Nu contează ce și cât cumpăr atât timp cât e aproape gratis

Pe principiul "Nu contează ce cumpăr, important e că e aproape gratis", românul rămâne fan al shoppingului, iar problemele apar întotdeauna atunci când are de plătit întreținerea la bloc sau factura la lumină...

Revenind la "Vinerea Neagră" și având ca punct de plecare cel mai nou studiu de piață referitor la această campanie de promoții, se poate spune că România începe, încetul cu încetul, să prindă gustul ofertelor de week-end. Peste 4 milioane de persoane au admis că sunt dispuse să cheltuiască o anumită sumă de bani pentru a achiziționa cel puțin un produs de "Black Friday", în timp ce 7,4 milioane au, deja, cunoștințe de bază despre evenimentul "Made in USA".

Promoțiile sunt promoții ?

Pentru cei care nu se înghesuie la promoții se naște, însă, întrebarea: ziua cea mare din an este cu adevărat profitabilă pentru cumpărător? Televizorul LED atât de dorit de multă vreme are, într-adevăr, un preț avantajos în "Vinerea Neagră"?

Pentru exercițiu, raportul calitate-preț într-o "ofertă-bombă" poate fi foarte ușor contorizat urmărind evoluția unui anumit produs la raft în decursul săptămânii premergătoare campaniei promoționale. În anumite cazuri, poți avea chiar surpriza neplăcută să constați că investiția nu a fost chiar atât de profitabilă de "Black Friday" și că televizorul mult dorit îl puteai achiziționa la un preț similar și în alte perioade ale anului. Cum la fel de adevărat este și faptul că produsele ce apar cu tarife foarte mici dispar instantaneu sau nu intră în propria colecție din motive tehnice.

Pe de altă parte, "Vinerea Neagră" este campania promoțională în care serverele retailerilor asudă de efort și clachează, la un moment dat, din cauza efortului la care sunt supuse. Blocajele din sistem reprezintă o etapă inevitabilă în acest tip de campanie organizată în România. Este momentul frustrărilor, în care buchetul format din 29 de cale negre aflat la ofertă nu mai poate fi antamat, iar fierul de călcat sau aspiratorul rămân doar amintiri până la următoarea ocazie.

Una peste alta, "Black Friday" reprezintă un nou prilej pentru socializare pe galeriile comerciale și, nu în ultimul rând, pentru o completare în trend în garderobă, pantofare, în glastrele cu flori, dressinguri, biblioteci și toate celelalte zone de depozitat...

De unde vine Black Friday

În lume, ultima zi de vineri din luna noiembrie — Black Friday — dă semnalul începerii promoțiilor de sărbători, originea zilei cu mari reduceri de preț fiind în Statele Unite ale Americii, unde prima vineri de după Ziua Recunoștinței marchează debutul cumpărăturilor pentru Sărbătorile de iarnă, iar retailerii oferă discounturi semnificative.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și