Cu o populaţie de 4.300 de locuitori, Bocicoiu Mare s-a adaptat de nevoie vremurilor. Liviu Lazarciuc, primarul comunei, explică: „Avem cam 1.000 de plecaţi în străinătate, la muncă, cei mai mulţi în Cehia, că e aproape. Apoi în Spania, Italia... Majoritatea lucrează în construcţii. Se şi vede în comună. O vreme au stagnat lucrările, când cu criza, dar acum au reînceput, vor să finalizeze ce-au ridicat. Locuri de muncă nu prea sunt. În baruri, restaurant... Dar lucrează vreo 5-600 în Sighet, bărbaţii la fostul CIL, în prelucrarea lemnului, femeile pe la croitorii. Restul fac agricultură de subzistenţă. Tinerii-s duşi, bătrânii văd de case şi, eventual, continuă construcţiile”.

„Sustenabili nu suntem”

Au fost şi încercări de a se aduce investitori, toate blocate din cauza conflictului deschis dintre primar şi Consiliul Local. De altfel, primăria funcţionează la cota de avarie, fără bani de investiţii, decât de întreţinere şi cheltuieli curente. Iniţial, a venit cineva cu o fabrică de conserve, inclusiv legume şi fructe adunate de pe plan local. Investiţie blocată. Apoi, dintr-o mai veche exploatare, o firmă voia să concesioneze locaţia pentru exploatarea argilei, să facă teracotă şi cărămidă. La fel, blocată.

„Sustenabili nu suntem. Avem cam 20 miliarde lei vechi bugetul anual, din care doar 3-4 miliarde sunt veniturile proprii. Fără învăţământ şi fără asistaţi, da, am putea (n.r. - să ne descurcăm), dar fără nicio investiţie”, spune primarul.

O mică gură de oxigen a mai luat comuna de când cu micul trafic, însă, deşi lumea face, nu se văd semne de îmbogăţire, mai degrabă arestări şi dosare penale. Localnicii sugerează că cei care se îmbogăţesc din trafic sunt... oameni mai mari, nu bocicoienii.


Preluare: InfoMM.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și