În ciuda faptului că SUA şi UE solicită excluderea Rusiei din întâlnirile G20, alte ţări membre ale Grupului, în special China şi Indonezia (care prezidează întrunirile G20 din acest an) se opun acestei decizii.

G20, cunoscut şi sub numele de „Grupul”, reuneşte cele mai importante 19 state industrializate şi emergente, plus Uniunea Europeană. Țările G20 reprezintă aproximativ două treimi din populația lumii și mai bine de 80% din producția economică globală.

Federaţia Rusă a confirmat marţi prezenţa ministrului de finanţe Siluanov la întrunirea G20 de la Washington, ceea ce a declanşat proteste din partea reprezentanţilor statelor occidentale, care au afirmat că nu pot sta la aceeaşi masă cu reprezentantul Moscovei, în condiţiile în care mii de civili ucraineni au fost ucişi în urma războiului din această ţară declanşat de Rusia.

Președintele american Joe Biden a declarat deja, în urmă cu o lună, că Rusia ar trebui exclusă din grupul G20 al celor mai mari economii din lume.

Tensiunile dintre statele occidentale şi Rusia pun în pericol viitorul G20, avertizează analiştii consultaţi de Reuters.

Astfel, în cazul în care Occidentul ar acorda în viitor mai multă importanţă întrunirilor G7, în dauna G20, o astfel de decizie ar duce la creşterea influenţei economice a Chinei. De asemenea, Rusia s-ar putea alia direct cu China, ceea ce ar fi în avantajul Moscovei, iar cele două ţări ar avea astfel împreună o influenţă mai mare decât cea deţinută în prezent în cadrul grupului G20.


Preluare: Digi24.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și