“La începutul anului Administrația Parcului Natural Munții Rodnei a interzis accesul mașinilor de off-road, atv-urilor și motocicletelor în aria protejată. A fost scandal mare în presă, ,,turiștii” s-au revoltat, s-au rupt bariere etc. Am fost să văd. Urmele lăsate în natură sunt evidente, adânci, la propriu. Deci restricția e pe deplin justificată. Oameni cu bani și fără minte din Borșa și împrejurimi au sfidat orice limită și și-au bătut joc de natură, făcând dintr-un parc natural loc de joacă.

Și-au lăsat piesele mașinilor pe munte, au făcut drumuri peste tot, au rupt brazi, jnepeni, plante, au făcut drifturi lângă lacuri. Rangerii, împreună cu jandarmii și salvamontiștii, încearcă să mențină ordinea și să țină la distanță de aria protejată mijloacele motorizate. Situații similare sunt și în Parcul Natural Apuseni și în celelalte parcuri naturale”, spune Raul Ionuț.

Conducerea Parcului Național “Munți Rodnei” spune că turiștilor li se recomandă de fiecare dată să nu se abată de la drumurile de acces, să nu facă zgomot, să își adune gunoaiele și să nu facă distrugeri de niciun fel. Recunoaște însă că zona Maramureșului din acest parc național este ceva mai problematică din cauza „șmecherilor de Borșa”.

“O să fie bariere în zona Știol din primăvara anului viitor. Pentru că așa nu se mai poate. Oamenii cu bun simț nu fac așa ceva, nu fac distrugeri, se bucură de natură, dar șmecherii de Borșa nu țin cont de nimic. Sunt amenzi mari, le aplicăm, dar sperăm ca acum să rezolvăm problema aceasta cu Primăria Borșa. Lucrăm la un proiect pe care îl vom pune în practică din primăvara anului viitor. Ne-a fost aprobat Planul de Management și trebuie să îl implementăm. Căutăm soluții, am mers mult pe partea cu vorba bună, dar văd că lumea nu înțelege. Am încercat să rezolvăm totul pe cale amiabilă, dar vom lua măsuri drastice de acum încolo”, a spus Mihaela Poll, directorul Parcului Național Munții Rodnei.

Din Planul de Management al parcului aflăm că restricționarea accesului motorizat în habitatele cu specii vulnerabile se va face prin amplasarea a minim 30 de bariere în perioada următoare. Poate merită menționat faptul că rangerii din România spun că nu ar strica să fie și ei înarmați, pentru a putea face față pericolelor la care se expun.


Preluare: axanews.ro

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News
Patch-uri Custom Constan?a

Citește și