"Cetatea Făgăraș reprezintă una dintre cele mai mari și mai bine conservate cetăți feudale din Europa de Est. În trecut, castelul a fost pivotul puterii regionale. În timpul secolului al XVII-lea cetatea a fost extinsă, reflectând bogăția locului", potrivit publicației citate, Cetatea Făgăraș fiind a doua din lume într-un top zece al celor mai frumoase castele.

Așezată lângă munții ce despărțeau Ardealul de Muntenia, Cetatea Făgărașului a fost prețuită și de voievozii Țării Românești, dar și de principii transilvăneni, ea cunoscând suzeranitatea regatului ungar, dar și pe cea a sultanilor otomani. Spre sfârșitul secolului al XIV-lea, Mircea cel Bătrân se intitula și domn al Țării Făgărașului până la Olt. Cetatea este legată apoi de ascensiunea politică a lui Ștefan Mailat, nobil făgărășean care ajunge la demnitatea de voievod al Transilvaniei. În anul 1599 Mihai Viteazul dăruiește cetatea Doamnei Stanca, soția sa. Ceva mai târziu, în secolul XVII, Cetatea Făgărașului este reședința principilor Transilvaniei și găzduiește de câteva ori chiar adunările dietei principatului. După anul 1696, cetatea devine proprietate a Coroanei Habsburgice.

Cetatea a fost zidită pe locul unei fortificații de lemn, ridicată în secolul XII, întărită cu un șanț și un val de pământ. Un incendiu năprasnic distruge această primă cetate, după care, la sfârșitul secolului al XIV-lea începe construirea fortificației din piatră și cărămidă, un patrulater cu turnuri la colțuri, un avanpost în partea de răsărit.

Aflată în mijlocul municipiului Făgăraș, cetatea a fost vizitată anul trecut de 30.000 de turiști din țară și din străinătate.

În prezent în Cetatea Făgărașului se fac lucrări de restaurare la Corpul de Gardă, partea sudică, iar această zonă nu poate fi vizitată.

Turiștii care vizitează acest obiectiv au la dispoziție ghiduri și audio-ghiduri în cinci limbi, română, engleză, franceză, germană și maghiară. Pe șanțul de apărare din jurul Cetății Făgărașului pot fi admirate 11 lebede, dar și rațe sălbatice. Programul de vizitare al Cetății Făgărașului este de marți până vineri între orele 8.00-18.00, iar sâmbătă și duminică între orele 9.00-17.00. Biletul de intrare costă 15 lei pentru adulți și șapte lei pentru copii, elevi, studenți și pensionari. Luni obiectivul turistic este închis.


Preluare: AgerPres

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și