După discuții până târziu în noapte, la Bruxelles, liderii Uniunii Europene au căzut de acord cu amânarea BREXIT-ului dincolo de 29 martie.
Marea Britanie va primi un răgaz până la 22 mai, însă doar dacă Parlamentul Britanic va aproba, săptămâna viitoare, acordul de retragere deja negociat de guvernul premierului Theresa May, acord pe care însă l-a respins, deja, de două ori.
Însă dacă va fi încă un vot negativ, Regatul Unit va primi un răgaz mai scurt, doar până pe 12 aprilie.
Premierul britanic, Theresa May, a acceptat cele două “scenarii” privind amânarea Brexit-ului oferite de Uniunea Europeană, a anunţat joi seară preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, transmite AFP.
“M-am întâlnit cu premierul May în mai multe rânduri în această seară pentru a fi sigur că Regatul Unit acceptă scenariile unei extinderi şi sunt încântat să confirm că avem un acord în această privinţă”, a declarat Donald Tusk.
Pe de altă parte, o petiție pentru anularea BREXIT-ului a ajuns la 2 milioane de semnături în Regatul Unit.
Răspunsul premierul May a fost: “Este datoria noastră de politicieni să respectăm ceea ce s-a decis la referendumul din 2016”. Adică ieșirea din UE.
Ministerul Apărării a deschis un centru operaţional la Londra pentru cazul unui Brexit fără acord
Ministerul britanic al Apărării a deschis joi un centru operaţional într-un buncăr antiatomic în centrul Londrei, în perspectiva unui eventual Brexit fără un acord cu Uniunea Europeană, transmite AFP, citând un purtător de cuvânt al instituţiei.
Centrul este dotat cu toate "infrastructurile necesare" şi dispune de "o echipă pregătită să susţină orice acţiune în caz de necesitate", a precizat purtătorul de cuvânt.
"Pe măsură ce ne apropiem de o posibilă ieşire (din UE) fără acord, este locul de unde răspunsul ar putea fi coordonat", a adăugat el.
Buncărul se află sub clădirea principală a Ministerului Apărării, în cartierul ministerial Whitehall, în plin centrul Londrei. Conform presei britanice, este vorba despre o instalaţie utilizată în caz de urgenţă naţională, iar personalul militar ar putea fi folosit pentru a transporta alimente, carburanţi şi alte produse în caz de dificultăţi la frontieră.
În decembrie, ministrul apărării Gavin Williamson a anunţat că 3.500 de militari ar putea fi mobilizaţi pentru a sprijini serviciile guvernamentale care le-ar solicita ajutorul.
Aceste trupe sunt "pregătite", a dat asigurări purtătorul de cuvânt.
În plus, la începutul săptămânii a fost activată operaţiunea militară de gestionare în situaţie de criză pentru Brexit, denumită "Operaţiunea Redfold".
Preluare: stirileprotv.ro