Proiecții de film, dezbateri, ateliere pentru profesori și elevi de liceu vor fi organizate la Muzeul Național al Țăranului Român din București, în perioada 14-19 octombrie, în cadrul evenimentului „Focus: Holocaust - Împotriva uitării și a negării”.
Conform unui comunicat al organizatorului, Asociația One World Romania, în deschidere, pe 14 octombrie, de la ora 19,00, va avea loc vernisajul expoziției "Destine întrerupte. 70 de ani de la Pogromul de la Iași". Expoziția, prezentată în premieră la București, aduce la lumină filmul tulburător al evenimentelor din iunie 1941.
În fiecare seară, la Studioul Horia Bernea vor avea loc proiecții de film, urmate de o serie de discuții cu invitații evenimentului, pe diferite teme — "Extremism și xenofobie, ieri și azi", "Holocaustul romilor din România", "De la fascism la comunism".
Filmele care vor putea fi văzute în cadrul evenimentului sunt "Odessa" regia Florin Iepan, "Turner Film Diaries" regia James T. Hong, "Purity Beats Everything" regia Jon Bang Carlsen, "Hidden Sorrows: The Persecution of Romanian Gypsies During WWII" regia Michelle Kelso și "Charging the Rhino" regia Simcha Jacobovici.
De asemenea, va avea loc și o proiecție maraton a capodoperei lui Claude Lanzmann — "Shoah", considerat încă cel mai important film realizat vreodată despre Holocaust. Cele 550 de minute de proiecție, împărțite în patru episoade, sunt programate pentru zilele de joi, vineri și sâmbătă la Studioul Horia Bernea, începând cu ora 19,00.
Miercuri, 16 octombrie, va avea loc un atelier educațional pentru profesori de liceu, susținut de Florin Iepan, iar sâmbătă, 19 octombrie, reprezentanta Anne Frank House din Amsterdam, Tali Padan, va susține un workshop educațional pentru elevi de liceu.
Preluare: AgerPres