Gardul pe care autoritățile ungare îl construiesc la granița cu Serbia ar putea opri până la finalul anului între 250.000 și 300.000 de imigranți care altfel ar ajunge în Ungaria, a declarat marți purtătorul de cuvânt al guvernului de la Budapesta, Zoltan Kovacs, transmite MTI.
"Cel puțin 95.000 de persoane au trecut ilegal granița în Ungaria până la finalul săptămânii trecute, iar închiderea temporară a frontierei ar putea fi o modalitate eficientă de gestionare a acestui flux migratoriu", a precizat Kovacs, într-o declarație pentru postul de televiziune M1.
Ungaria face parte din spațiul Schengen, devenind atractivă pentru imigranții care vin prin Balcani. Mulți dintre imigranți provin din țări sărace sau care se confruntă cu conflicte, precum Siria, Afganistan și Irak.
Construcția gardului, cu o lungime de 175 km, care a întâmpinat proteste din partea Serbiei și a agenției ONU pentru refugiați, a începutul la începutul acestei luni.
Parlamentul Ungariei a adoptat, în pofida criticilor ONU, o legislație privind diminuarea timpului de procesare a cererilor de azil și respingerea cererilor venite din partea imigranților care au trecut prin terțe țări, considerate sigure, unde ei nu au solicitat azil.
Valul de imigranți ilegali ajunși în Ungaria a provocat o criză după ce, la 23 iunie, Budapesta a notificat Comisia Europeană că nu mai primește "solicitanți de protecție internațională".
Problema imigranților ilegali a dus și la o dispută între Ungaria și alte 11 state membre ale Uniunii Europene, acestea din urmă dorind să retrimită în Ungaria circa 16.000 de imigranți ilegali.
Preluare: AgerPres