"Cantitatea de apa care vine este atat de mare incat reprezinta o amenintarea reala pentru vietile oamenilor, insa, cu o cooperare buna, vom putea proteja pe toata lumea", a subliniat premierul Viktor Orban, adaugand ca ar putea avea lor evacuari masive de locuinte in zilele urmatoare. Digurile sunt consolidate cu saci de nisip pe o distanta de 191 de kilometri in nord si vest, considerate drept zone critice, a adaugat ministerul in comunicat.

In capitala, cheiurile sunt inchise, iar accesul pe Insula Margareta, in centrul capitalei, este interzis. Cele doua hoteluri de pe insula, Danubius Health Spa si Grand Hôtel vor fi evacuate. In afara de Insula Margareta, cartierul Romai, situat pe malul Dunarii, in nordul capitalei ungare, este zona cea mai amenintata si, in consecinta, Guvernul ungar a construit un nou sistem de diguri mobile, pentru care cresterea nivelului apelor in curs va fi un prim test.

Guvernul poate face apel la un personal "anticatastrofa" de aproape 10.000 de persoane, la 3.600 de politisti si aproximativ 8.000 de militari, a declarat Viktor Orban, care a facut un tur al instalatiilor de protectie civila din tara. Drumurile de-a lungul Dunarii, pe o distanta de aproximativ 50 de kilometri nord de Budapesta, ar putea fi inundate incepand de azi, 5 iunie, intre Tahitotfalu si Kisoroszi, dar comunele sunt accesibile din mai multe directii si nu vor fi izolate.

Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Sighet247 și pe Google News

Citește și